Uvoz žitarica u BiH 11 puta veći od izvoza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uvoz žitarica u BiH 11 puta veći od izvoza

Uvoz žitarica je iznosio gotovo 208 miliona KM i veći je za 0,8 odsto nego u 2019. godini. Dok je Bosna i Hercegovina prošle godine izvezla žitarice u vrijednosti 18,2 miliona KM. Što je za 63,4 odsto više od prethodne godine. 

uvoz žitarica

Pokrivenost uvoza izvozom lani iznosila je 8,7 odsto, a prethodne godine 5,4 odsto, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Po vrijednosti, rast izvoza zabilježen je kod pšenice i suražice. Što se pripisuje izvozu za Hrvatsku i Tursku.  Međutim, s druge strane, imali smo i povećanje uvoza od 2,3 odsto. A vrijednosno je taj uvoz bio preko 124 miliona KM. Ističu iz Komore i dodaju da je povećanje izvoza u prošloj godini zabilježeno kod kukuruza, i to 45,5 odsto.

Što se tiče uvoza lani, njegov rast zabilježen je još kod riže, i to za 16,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Pročitajte još...   Parcele pored Save pretvaraju u zasade kanadske topole
Sva pšenica ide za Hrvatsku i Tursku

Gotovo sav izvoz pšenice i suražice išao je u Hrvatsku i Tursku, dok se kukuruz, pored ove dvije zemlje, izvozio i u Srbiju.

BiH je pšenicu i suražicu najviše uvozila iz Mađarske. I to u vrijednosti većoj od 68 miliona KM. Iz Hrvatske 29 miliona KM, a iz Srbije većoj od 25 miliona KM. Dok je kukuruz najviše dolazio iz Srbije. Odakle je uvezeno ove žitarice u vrijednosti od 52,2 miliona KM, te iz Hrvatske 10,4 miliona KM.

Pročitajte još...   Cijena žitarica 29.11. - 03.12.2021.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?