Proizvodnja peleta – od otpada do zarade | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proizvodnja peleta – od otpada do zarade

Porodica Kuzmanović već decenijama se bavi preradom drveta. Posljednjih godina Kuzmanovići su riješili da iskoriste piljevinu, koju su do tada bacali, za proizvodnju peleta.

Hladni dani i sve niže temperature uvek donose problem nabavke ogreva. Posljednjih godina i u obrenovačkom kraju sve je više onih koji se opredeljuju za pelet. Čvrsto gorivo koje se dobija tehnološkim procesom mljevenja, sušenja i presovanja drveta ili nekog drugog bio-materijala.

U selu Ljubinić pokraj Obrenovca, u domu porodice Kuzmanović, proizvodi se upravo pelet. Ova porodica već decenijama se bavi preradom i obradom drveta. Posljednjih godina Kuzmanovići su uspjeli da naprave korak dalje u poslovanju.

Sa gotovo tri decenije bogatog iskustva u preradi drveta, gospodin Momir Kuzmanović sagledao je perspektivu obnovljivih izvora energije. Pre dvije godine odlučio je da aktivira doradni dio i iskoristi piljevinu i slamu od žitarica, suncokreta i šaša, koje je dotad bacao.

Bavimo se proizvodnjom drveta već decenijama. Radnju smo naslijedili od oca. Tako da sam u ovom poslu već nekih dvadeset šest ili sedam godina. Ovo je meni do prije dvije godine bio otpad, koji smo negdje morali odbaciti. U posljednje dvije godine uz pomoć prijatelja nabavili smo mašine i počeli proizvodnju peleta koji uspešno radimo. Sama proizvodnja je predviđena da bude kao porodični dio, doradni dio u strugari – objašnjava Momir.

U proizvodnji peleta Kuzmanovići koriste hrast, jelu, ali najbolja je, kako tvrde, bukva. Pritom se vodi računa da se ispoštuje kombinacija tvrdog i mekog drveta u već utvrđenom odnosu.

Mora postojati udio tvrdog i udio mekog drveta da bi to zadovoljilo proces sagorijevanja bez pravljenja otpada prilikom čišćenja kotlova. Uglavnom je zadovoljavajućeg kvaliteta. Na godišnjem nivou proizvede se oko 200-300 tona peleta.

Isplativa proizvodnja

Za pelet nerijetko kažu da je gospodski ogrev, čija je proizvodnja isplativa, ali i vrlo zahtjevna i teška. U pogonu porodice Kuzmanović trenutni kapacitet zadovoljava potrebe tržišta kvantitetom, a još više kvalitetom. Osim što obezbeđuje ogrev za ovdašnje tržište, pogon u Ljubiniću je značajan i za druge socio-ekonomske perspektive. U njemu rade uglavnom mještani ovog i susjednih sela.

U narednoj godini bi trebalo da se uposle dva ili tri nezaposlena radnika iz sela koji bi bili voljni da se obuče i krenu da rade. Kratkoročni planovi su da se ovdje zaposli još nekoliko radnika, a na duže staze, da djeca nastave porodičnu tradiciju. Sin je na studijama na Mašinskom fakultetu, dok je ćerka još uvek u srednjoj školi. Ako u budućnosti ne nastave proizvodnju pelete kao primarno zanimanje, ona će im donekle uvek biti pomoć.

Sjevernoameričke i skandinavske zemlje pelet upotrebljavaju već decenijama. Ekološki i ekonomski benefit, kao i energetska efikasnost svakako su prednosti peletne industrije. Ti parametri doprinjeli su da je sve više fabrika koji na ovaj način obrađuju drvo i da naša zemlja svake godine od izvoza ovog ogreva zarađuje sve više.

Pročitajte još...   Procijenjena šteta na poljoprivrednim usjevima 280.000 KM

Izvor: Agromedia.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Đubrivo skraćuje brazdu i umanjuje prinos pšenice

Agro vijesti

Poljoprivredna proizvodnja u prošloj godini značajno smanjena