Proljetna brazda duga 155.000 hektara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proljetna brazda duga 155.000 hektara

Ratari u Srpskoj zasijaće u ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi 155.768 hektara obradivih površina, a procjenjuje se da će ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini iznositi 1,63 milijarde maraka, piše glassrpske.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da će zahvaljujući većim podsticajima u ovoj godini ratarska proizvodnja biti za 25 odsto veća nego lani, povrtarska za 15 odsto, a voćarska za pet odsto.

Očekivana vrijednost proizvodnje najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura iznosi oko 600 miliona KM, a ako se tome doda i voćarska proizvodnja, koja se procjenjuje na oko 201 milion KM, vrijednost biljne proizvodnje ove godine bi mogla biti veća od 800 miliona maraka, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da animalna proizvodnja u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje čini oko 50,8 odsto.

U resornom ministarstvu su istakli da je snabdjevenost repromaterijalom zadovoljavajuća, a cijena sjemena i vještačkog đubriva povoljnija je nego lani.

Porasla je jedino cijena dizel goriva, ali je za regresirano gorivo izdvojeno sedam miliona KM, pa će tako ratari litar regresiranog dizela plaćati od 1,47 do 1,50 KM, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da je s ciljem podsticanja tekuće proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini, kao i obezbjeđenja uslova za proljetne radove u poljoprivredi, ove godine obezbijeđeno 150 miliona KM.

Pročitajte još...   "Agreks" gradi kompleks za proizvodnju konzumnih jaja

U ministarstvu navode da će republički i opštinski inspektori obezbijediti potpunu kontrolu kvaliteta repromaterijala, sjemena, sadnog materijala, vještačkog đubriva, sredstava za zaštitu bilja i energenata.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Ljubo Maletić ističe da semberski ratari u njive ulaze poslije vaskršnjih praznika.

Iduće sedmice krećemo sa pripremom zemljišta i sjetvom. Ovogodišnji uslovi za rad su povoljni jer cijene sjemena nisu rasle. Nadam se da će nas sreća, kad su u pitanju vremenske prilike, poslužiti cijelu godinu, rekao je Maletić istakavši da će kukuruz posijati na dva i po hektara, a pšenicu na četiri.

Lijevčanski povrtari već su zasukali rukave i ušli u njive.

Sjetva mladog krompira, luka i kupusa počela je prije nekoliko dana, a krastavci, paradajz i paprike su već posijani u plastenicima. Polako pripremamo i oranice za kukuruz – rekao je poljoprivrednik iz Lijevče polja Duško Banjac koji će ove godine zasijati četiri hektara oranica.

Pojačane kontrole

U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da će s ciljem zaštite proizvođača i potrošača ove godine biti pojačan inspekcijski nadzor nad deklarisanjem mesa u prometu, a radiće i na unapređenju kontrola kvaliteta mlijeka.

Kontrolni asistenti pojačaće kontrolu otkupnih mjesta, a biće sprovođene obavezne mjere zdravstvene zaštite na farmama, kao i kontrola kvaliteta stočne hrane – rekli su u resornom ministarstvu i dodali da će biti pojačana i kontrola zdravstvenog stanja životinja.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije

Komentariši