Kornišoni kultura koju neće niko da uzgaja | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Kornišoni kultura koju neće niko da uzgaja

Proizvodnja kornišona bez interesa

Poljoprivredni proizvođači na području opštine Sanski Most nezainteresovani su za uzgoj kornišona. Iako im se nudi zagarantovan otkup svih njihovih proizvoda i brojne druge pogodnosti.

Proizvodnja kornišona bez interesa

Povoljni uslovi za proizvodnju kornišona

Prema riječima direktora Zemljoradničke zadruge “Agrisan” Senada Hadžibajramovića, poljoprivrednicima se, u saradnji s njemačkim partnerom, ovih dana nude izuzetno povoljni uslovi za proizvodnju kornišona.

Znači, mi kao otkupljivači garantujemo siguran otkup i cijenu. Te preuzimanje svih proizvedenih količina. Takođe, nudimo im sav potreban repromaterijal koji bi potom isplaćivali postepeno kroz proizvedene količine. Međutim, sve uzalud, kaže Hadžibajramović.

Samo tri proizvođača korinišona na opštini

Nedavno su organizovali prezentaciju ovog projekta i niko od poljoprivrednih proizvođača nije došao! Trenutno na području ove opštine postoje svega tri značajnija proizvođača kornišona.

Pročitajte još...   Najezda kukuruzne zlatice i plamenca

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Sanskom Mostu Husein Selimović kaže kako je prije desetak godina vladao veliki interes za proizvodnju kornišona na ovim prostorima.

Međutim, u jednom trenutku je došlo do zasićenja tržišta i poljoprivrednici su imali velike gubitke. Mnogi su poslije toga prešli na uzgoj maline. Ali je i ta proizvodnja prošle godine doživjela konačni slom. Znači, poljoprivrednici se plaše upuštati se u takve aranžmane, kaže Selimović.

Dodaje kako je uzrok tome i to što je proizvodnja kornišona vrlo teška i zahtjevna te traži veliki angažman.

Pročitajte još...   Velika razlika u cijenama mesa: Teletina u Banjaluci 24, u Bijeljini 16,5 KM

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)