Četvrtak , 9 Aprila 2020
Početak / Agro reportaže / Kornišoni kultura koju neće niko da uzgaja

Kornišoni kultura koju neće niko da uzgaja

Poljoprivredni proizvođači na području opštine Sanski Most nezainteresovani su za uzgoj kornišona. Iako im se nudi zagarantovan otkup svih njihovih proizvoda i brojne druge pogodnosti.

Proizvodnja kornišona bez interesa

Povoljni uslovi za proizvodnju kornišona

Prema riječima direktora Zemljoradničke zadruge “Agrisan” Senada Hadžibajramovića, poljoprivrednicima se, u saradnji s njemačkim partnerom, ovih dana nude izuzetno povoljni uslovi za proizvodnju kornišona.

Znači, mi kao otkupljivači garantujemo siguran otkup i cijenu. Te preuzimanje svih proizvedenih količina. Takođe, nudimo im sav potreban repromaterijal koji bi potom isplaćivali postepeno kroz proizvedene količine. Međutim, sve uzalud, kaže Hadžibajramović.

Samo tri proizvođača korinišona na opštini

Nedavno su organizovali prezentaciju ovog projekta i niko od poljoprivrednih proizvođača nije došao! Trenutno na području ove opštine postoje svega tri značajnija proizvođača kornišona.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Sanskom Mostu Husein Selimović kaže kako je prije desetak godina vladao veliki interes za proizvodnju kornišona na ovim prostorima.

Međutim, u jednom trenutku je došlo do zasićenja tržišta i poljoprivrednici su imali velike gubitke. Mnogi su poslije toga prešli na uzgoj maline. Ali je i ta proizvodnja prošle godine doživjela konačni slom. Znači, poljoprivrednici se plaše upuštati se u takve aranžmane, kaže Selimović.

Dodaje kako je uzrok tome i to što je proizvodnja kornišona vrlo teška i zahtjevna te traži veliki angažman.

Izvor: Nezavisne

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Zabranjen uvoz kornišona iz Srbije

Zabranjen uvoz kornišona iz Srbije

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je zbog povećanog prisustva pesticida zabranila uvoz 20.080 kilograma svježih krastavaca …