Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata | Agroportal.ba
Agro vijesti

Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj je u januaru ove godine proizvedeno 29.181 metar kubni raznih šumskih sortimenata. To je manje za 72,1 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne proizvedene mase na sortimente četinara otpada 16.748 metara kubnih. Dok 12.433 metara kubna čine sortimenti lišćara.

U proizvodnji su najzastupljeniji bili trupci kojih je proizvedeno 13.197 metara kubnih od četinarskog i 4.425 metara kubnih od drveta lišćara.

Pročitajte još...   19 miliona sadnica za bogatije šume

U Srpskoj je u januaru prodato 13.580 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 82,3 odsto nego u istom mjesecu prošle godine.

Trupci su bili najzastupljeniji i u prodaji.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da aktivnosti u januaru zavise od dva faktora – vremenskih prilika i rasporeda neradnih dana.

Zbog toga u nekom periodu proizvodnja može biti solidna. A u nekom značajno manja, ako se pogodi raspored neradnih dana kojem doprinesu nepovoljni vremenski uslovi.

Šinik je dodado da se drugačije vrijednosti proizvodnje i prodaje od januarskih mogu očekivati u narednom periodu. I to zbog uspostavljenog ritma rada u šumarijama koje trebaju dovesti do ispunjenja plana.

Pročitajte još...   Drvoprerađivačima 900.000 kubika trupaca

Izvor: Nezavisne.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)