Nove optužnice za korupciju u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nove optužnice za korupciju u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

proljećna sjetva

Nastavljajući procesuiranje korupcije u lokalnim javnim službama Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je dvoje službenika u Vladi Distrikta zbog sumnje da su zloupotrebama položaja omogućili nezakonitu isplatu podsticaja u poljoprivredi.

F.Ć. i M. R., oboje zaposleni u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, optuženi su da su omogućili nezakonitu isplatu podsticaja korisniku, čiji zahtjev nije bio blagovremeno podnesen.

Njih dvoje se tereti da su, navodno vršeći ispravku u elektronskoj bazi zahtjeva za podsticaje, izvršili dopunu postojećeg zahtjeva prijavljujući jedno lice za dodatni podsticaj za koji inače nije bio blagovoremeno aplicirao. Ćejvanović je optužen da je, postupajući u svojstvu šefa pododjela iskoristio svoje ovlaštenje da raspolaže šifrom administratora baze tako što ju je otključao i otvorio dopunski zahtjev nakon isteka roka za njegovu predaju. Sumnja se da je na taj način omogućio drugooptuženoj, kao stručnoj saradnici koju je zadužio za predmet, da pod plaštom ispravke navedenog zahtjeva izvrši njegovu dopunu i da uz postojeći doda i dopunski zahtjev za podsticaj. Ona se tereti da je zatim sačinila, potpisala i dostavila u daljnju proceduru nacrt odluke o izdvajanju novčanih sredstava korisniku F.I., a koja je pored osnovanog uključivala i znatno veći iznos nepripadajućeg dijela podsticaja. Njih dvoje su tako pribavili imovinsku korist tom licu u iznosu od 4 500,00 KM za koji su istovremeno oštetili budžet distrikta Brčko – zaključuje se u optužnici. Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, njih dvoje optuženo je za krivično djelo zloupotrebe položaja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Distrikta) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Pročitajte još...   Video: Poljoprivrednici iz Janje ne traže pomoć od države

Podsjetimo da je i početkom godine Tužilaštvo Distrikta optužilo više službenika u ovom vladinom pododjelu zbog sumnje da su prevarama i nesavjesnim radom u službi omogućili nezakonite isplate podsticaja u poljoprivredi. Četvoro službenika, među kojima i ovdje drugooptužena, izvedeno je tada pred sud pod optužbama da su omogućili isplate suprotno pravilniku o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji. Uskoro je i protiv šefa tog pododjela otvorena istraga za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u postupku odobravanja podsticaja. Sumnja se da je u vezi s tim on od jednog lica tražio i uzeo hiljadu KM tokom čije predaje je uhapšen i odmah pritvoren. Pritvor mu je ukinut rješenjem Osnovnog suda tek pošto su saslušani svjedoci na koje je mogao vršiti uticaj, a istraga je u međuvremenu bez zastoja nastavljena.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj