Semberski farmeri spas vide u izvozu u Tursku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Semberski farmeri spas vide u izvozu u Tursku

Farmeri prijete nadležnim institucijama

Stočari u Srpskoj od proglašenja pandemije virusa korona nemaju kupca za tovne bikove koji su odavno prestigli željenu težinu. Semberski farmeri strahuju da ni ništa neće biti ni od izvoza junećeg mesa u Tursku, koji je trebalo da počne krajem mjeseca.

Semberski farmeri strahuju da ni ništa neće biti ni od izvoza junećeg mesa u Tursku, koji je trebalo da počne krajem mjeseca.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH najavljeno je da će se s predstavnicima Turske razgovarati o povećanju izvozne kvote sa 3.000 tona na najmanje 5.000 do 7.000 tona. Ako bude potrebno, reagovaće i resorno ministarstvo Srpske, kao i prošle godine kada je organizovan interventni otkup.

Štale su pune. Utovljeni bikovi skoro tri mjeseca čekaju kupca. Dragiša Mišić iz Batkovića kod Bijeljine kaže da iz dana u dan bilježi gubitke.

Bikovi su prešli kilažu od 600 kilograma. Svaka životinja pojede od 20 do 40 kilograma hrane dnevno. Praktično smo u problemu, kaže farmer.

Stočari se žale da je pandemija virusa korona obustavila izvoz, ali, upozoravaju, nije zaustavila uvoz.

Naše tržište uvozi i svinje i bikove, živu stoku, ali i meso i mesne prerađevine, a mi sa svojima ne znamo šta da radimo. Granice su za konkurenciju otvorene, prerađivači su nas praktično izbacili iz svih tokova. Naši prerađivači od nas i ne traže stoku, a s vremena na vrijeme uspijemo da prodamo klaoničarima u Federaciji, i to je to, kaže Savo Bakajlić iz Gornje Čađavice, koji na svojoj farmi ima 30-ak utovljenih grla, spremnih za prodaju.

Gubici se povećavaju, jer cijene žitarica skaču, a cijena mesa pada.

Prodaje se za 3,7 odnosno 3,8 KM po kilogramu žive vage. Praktično smo ucijenjeni. Moramo prodati ta grla od 800 do 1.000 kilograma, jer pristižu i mali. Kupuje samo crno tržište, na kome možeš bilo kome prodati bez papira, a mi, u sistemu PDV, to ne radimo, kaže Bakajlić.

Stočari se nadaju da će najavljeni nastavak izvoza u Tursku riješiti problem plasmana, a omogućiti i bolju cijenu. Predsjednik semberskog Udruženja farmera Ljubomir Stevanović kaže da je, prema njihovim saznanjima, Turskoj potrebno meso, jer su zalihe potrošene.

Cijena mesa kod njih je u porastu, vlada i nestašica, jer su potrošili zalihe, pa će valjda biti mjesta i za našu robu. Ukoliko bismo prodavali kilogram za četiri KM, naša proizvodnja bi bila isplativa, kaže Stevanović.

Uvođenjem zaštitnih mjera ili povećanjem podsticaja da bi izdržali nelojalnu konkurenciju iz EU, moguće je očuvati ovu proizvodnju, smatraju u Savezu poljoprivrednih proizvođača. Tvrde da se mora požuriti s interventnim otkupom, jer će u protivnom ova proizvodnja u Srpskoj biti ugašena.

Pročitajte još...   Proizvođači smilja nezadovoljni, ovogodišnji prihodi 30 posto od očekivanih

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdili su da rade na tome da svih 11 klaonica u BiH, koje imaju sertifikat na osnovu turskih standarda, ubuduće imaju ravnopravan tretman i da ne smije biti privilegovanih, kao što se dešavalo u prethodnom periodu.

Pročitajte još...   482.000 KM za razvoj šumarstva

Ministarstva spremna za intervenciju

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ističu da je 2019. spoljnotrgovinski promet bio skoro u totalnom zastoju – svega 98,5 tona je izvezeno, a taj promet u prva četiri mjeseca ove godine povećan je na 761 tonu, što govori da BiH ima kapaciteta i da se tim pitanjem treba baviti na adekvatniji način.

I resorno ministarstvo Srpske spremno je da interveniše ako bude potrebno – stimulacijom proizvođača u otkupu ili mesoprerađivača koji uvoze velike količine mesa, da kupe domaće. U narednom periodu radiće se na rješavanju ovog problema.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode