Borovnica, malo je otkupljivača ali sa plasmanom nema problema | Agroportal.ba
Agro vijesti

Borovnica, malo je otkupljivača ali sa plasmanom nema problema

Uzgoj borovnice

Jasmina i Nazif Čivić iz Voljevice kod Bratunca na svom imanju od 10 dunuma, prije dvije godine zasadili su 4.000 sadnica borovnice, američke sorte „duke“.

Uzgoj borovnice

Za sadnice, koje su kupovali po cijeni od sedam maraka, sistem navodnjavanja i ostalo uređenje plantaže uložili su 80.000 maraka i jedini su proizvođači ovog voća u Podrinju i šire.

Radna snaga

Borovnice, kao i svaka kulturna biljka zahtijevaju mnogo posla i radne snage, što je na ovim prostorima glavni problem, a posebno u jeku berbe, kada plod treba ubrati na vrijeme. I uz dobru dnevnicu, teško je naći berače i potrefiti lijepo vrijeme za berbu, jada se Nazif. 

Jedini kupac

Ovogodišnji rod je dobar i kvalitetan te očekujem berbu od 1.500 kilograma. Firma iz Visokog, jedina je koja u BiH otkupljuje ovu sortu borovnice i na plantaži plaća četiri marke po kilogramu. Dobro je što nemam troškova oko prijevoza proizvoda do kupca, naglašava Čivić. 

Protivgradna zaštita

Nažalost, kaže malo je zainteresiranih za proizvodnju ove sorte borovnice u Podrinju i šire, jer mnogi ne mogu priuštiti sredstva za formiranje plantaža.

Pročitajte još...   Otkupna cijena malina skoro 7 KM (VIDEO)

Da ih ima više mogli bi se udružiti, steći pravo na podsticaj i aplicirati za donaciju za protivgradnu zaštitu, kao što su mreže, koje su neophodne na plantažama.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?