Žene iz Doboja ponosne na rod paprike | Agroportal.ba
Agro vijesti

Žene iz Doboja ponosne na rod paprike

Paprika_babura

Dvadeset nezaposlenih žena iz ruralnih sredina na području Doboja nisu proteklih mjeseci sjedile skrštenih ruku. Zasukale su rukave i u svojim plastenicima zasadile papriku baburu, čije prve plodove beru ovih dana.

Paprika_babura

Rod je dobar. Danas sam prvi put nabrala oko 30 kilograma. Nadam se da će biti toga još malo više. Sve u svemu, dobro je… Mi smo od kraja februara, kada su nam postavili plastenik, do aprila imali nekih radova, dva sata dnevno. Neka životinja nam uništava, 200 struka mi je za jedan dan uništeno, dok nismo ustanovili šta je i uz pomoć agronoma to riješili. Rekao nam je kako ćemo da tretiramo, tako da je sada dobro,

priča Fikreta Hasičić iz Miljkovca, koja je u plasteniku veličine 200 kvadratnih metara posadila 600 struka paprike.

S obzirom na to da prvi put radimo, zadovoljni smo rezultatima. Oko 40 kilograma smo do sada ubrali. Tu nema kopanja, plijevljenja, rasada ide u folije, kaže Sandra Đurđić iz Podnovlja.

Plastenički uzgoj paprike u dobojskim selima je zapravo projekat “Podrška ruralnom stanovništvu u generisanju prihoda na teritoriji grada Doboja“, a grad ga realizuje uz pomoć Vlade RS i UNDP-a.

Korisnici su sufinansirali projekat u iznosu od 640 KM, registraciju poljoprivrednog gazdinstva u APIF-u i registraciju u Udruženju poljoprivrednika ‘Vučjak’ Podnovlje… Grad ima obavezu u naredne tri godine da prati projekat, tako da ćemo pokušati u narednom periodu korisnicima da obezbijedimo i neke druge kulture, odnosno da ih povežemo s otkupljivačima,

istakao je Anis Husaković, v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu.

Vrijednost projekta je 127.979 KM, grad Doboj je učestvovao sa 38.383 KM. Danas dodjeljujemo diplome za uspješno realizovan projekat, siguran sam i na zadovoljstvo svih, izjavio je gradonačelnik doboja Boris Jerinić.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća

Agro vijesti

Otkupna cijena pšenice ponovo enigma