Pravilnik o podsticajima još nije donešen, iz Udruženja poljoprivrednika poručuju: Situacija dodatno otežana | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pravilnik o podsticajima još nije donešen, iz Udruženja poljoprivrednika poručuju: Situacija dodatno otežana

Udruženje poljoprivrednika Brčko distrikta na ovaj način izražava nezadovoljstvo zbog Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji koji, unatoč visokom datumu još nije donešen.

Uzimajući u obzir sve nedaće koje su snašle poljoprivredne proizvođače od pojave virusa Corona gdje je, pored ostalih ograničenja, došlo i do zastoja u izvozu stoke, repromaterijal je otežano nabaviti, nekoliko vremenskih neprilika, zatim još uvijek neisplaćenih 20% podsticaja iz 2019.godine, držimo da je dodatno otežavanje i nedonošenje Pravilnika za tekuću godinu.

Važno je napomenuti da je pola 2020.godine prošlo i da će uskoro krenuti i vršidba pojedinih usjeva, a još nismo u mogućnosti ni podnijeti zahtjeve za podsticaj. Stoka koja je davno useljena u objekte uveliko prerasta i onemogućava nam dalje planiranje gospodarenja ovom granom poljoprivrede.

Pročitajte još...   Dan uljarica - 03.03.2020.

Također Vas napominjemo da je poljoprivreda najvažnija grana privrede, te da brojni poljoprivrednici, osim što na ovaj način izdržavaju svoje porodice, u značajnoj mjeri pune budzet Brčko distrikta, a registriranjem svojih gazdinstava zapošljavaju po nekoliko radnika čime se značaj poljoprivrednika kao pojedinca još uvećava.

Ako težimo razvoju poljoprivredne djelatnosti, otvaranju prerađivačkih kapaciteta i zapošljavanju sve većeg broja ljudi, onda očekujemo i potporu Izvršne i Zakonodavne vlasti Brčko distrikta.

Ne slažemo se s čestim izmjenama Pravilnika (na godišnjoj razini), nego zagovaramo donošenje Pravilnika na duži vremenski period kako bi mogli strateški planirati našu proizvodnju. Očekujemo da iznos podsticaja u tom Pravilniku bude takav da doista potiče poljoprivrednike na razvoj svoje djelatnosti i da podstiče  onu proizvodnju koja je značajna za Brčko distrikt.

Pročitajte još...   Poziv na informativne sastanke za potencijalne podnosioce prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u okviru projekta EU4Business

U skladu sa navedenim, apelujemo na Izvršnu i Zakonodavnu vlast Brčko distrikta da usvoji Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2020.godinu sadržajno isti kao i za 2019., jer napominjemo da smo svu proizvodnju zasnovali na temeljima prošlogodišnjeg Pravilnika.

Zbog nedonošenja istog, strahujemo od značajnih izmjena na koje, u ovom trenutku godine i ovom trenutku proizvodnje, nismo spremni.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije