Pravilnik o podsticajima još nije donešen, iz Udruženja poljoprivrednika poručuju: Situacija dodatno otežana | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pravilnik o podsticajima još nije donešen, iz Udruženja poljoprivrednika poručuju: Situacija dodatno otežana

Udruženje poljoprivrednika Brčko distrikta na ovaj način izražava nezadovoljstvo zbog Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji koji, unatoč visokom datumu još nije donešen.

Uzimajući u obzir sve nedaće koje su snašle poljoprivredne proizvođače od pojave virusa Corona gdje je, pored ostalih ograničenja, došlo i do zastoja u izvozu stoke, repromaterijal je otežano nabaviti, nekoliko vremenskih neprilika, zatim još uvijek neisplaćenih 20% podsticaja iz 2019.godine, držimo da je dodatno otežavanje i nedonošenje Pravilnika za tekuću godinu.

Važno je napomenuti da je pola 2020.godine prošlo i da će uskoro krenuti i vršidba pojedinih usjeva, a još nismo u mogućnosti ni podnijeti zahtjeve za podsticaj. Stoka koja je davno useljena u objekte uveliko prerasta i onemogućava nam dalje planiranje gospodarenja ovom granom poljoprivrede.

Pročitajte još...   Dio „Agrosemberije“ prodat za 230.000 KM, da li je moglo drugačije?

Također Vas napominjemo da je poljoprivreda najvažnija grana privrede, te da brojni poljoprivrednici, osim što na ovaj način izdržavaju svoje porodice, u značajnoj mjeri pune budzet Brčko distrikta, a registriranjem svojih gazdinstava zapošljavaju po nekoliko radnika čime se značaj poljoprivrednika kao pojedinca još uvećava.

Ako težimo razvoju poljoprivredne djelatnosti, otvaranju prerađivačkih kapaciteta i zapošljavanju sve većeg broja ljudi, onda očekujemo i potporu Izvršne i Zakonodavne vlasti Brčko distrikta.

Ne slažemo se s čestim izmjenama Pravilnika (na godišnjoj razini), nego zagovaramo donošenje Pravilnika na duži vremenski period kako bi mogli strateški planirati našu proizvodnju. Očekujemo da iznos podsticaja u tom Pravilniku bude takav da doista potiče poljoprivrednike na razvoj svoje djelatnosti i da podstiče  onu proizvodnju koja je značajna za Brčko distrikt.

Pročitajte još...   Vlast u FBiH bi da razvija poljoprivredu bez povećanja budžeta

U skladu sa navedenim, apelujemo na Izvršnu i Zakonodavnu vlast Brčko distrikta da usvoji Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2020.godinu sadržajno isti kao i za 2019., jer napominjemo da smo svu proizvodnju zasnovali na temeljima prošlogodišnjeg Pravilnika.

Zbog nedonošenja istog, strahujemo od značajnih izmjena na koje, u ovom trenutku godine i ovom trenutku proizvodnje, nismo spremni.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar 24.11.2020. godine

Agro savjetiAgro vijesti

Jesenji tretman voća