Za sistem navodnjavanja Bratunca i Srebrenice 9 miliona KM (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za sistem navodnjavanja Bratunca i Srebrenice 9 miliona KM (VIDEO)

Bratunac-navodnjavanje (1)

Boris Pašalić, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u opštinama Srebrenica i Bratunac, održao je radne sastanke sa načelnicima. Razgovarali su o poljoprivrednim projektima u ovim opštinama, u koje je do sada uloženo 20 miliona maraka.

Jedan od osnovnih izazova za uzgajivače malina i drugih poljoprivrednih kultura predstavlja pitanje navodnjavanja. Vlada Republike Srpske uložila je 9,1 milion KM u izgradnju sistema za navodnjavanje, što će rezultirati porastom prinosa, kao i uvećanjem prihoda.

Nismo mogli obrađivati, imamo jedno pedeset dunuma zemlje, voćnjak i kuća i ništa se nije moglo raditi jer nemamo vodu…Značiće nam mnogo i za malinu, za voćnjak i za sve

Istakla je Zaga Lukić, korisnica 

U proteklom periodu, Vlada Republike Srpske investirala je i u druge projekte na području ovih opština – izgradnju vodoprivrednih objekata, a prije svega u regulaciju riječnih korita.

Kada govorimo samo o vodoprivrednim objektima u zadnjih pet, šest godina, ovdje je uloženo oko 13.5 miliona KM a oko 5 miliona KM direktnih podsticaja za naše poljoprivredne proizvođače, a pola od tih 5 miliona čini malina, što je tipično za ovaj kraj, tako da možemo biti zadovoljni šta smo uradili na ovom području ali nećemo tu stati,

istakao je Pašalić. 

Pročitajte još...   14 miliona maraka za kapitalne investicije u poljoprivredu Srpske

Načelnik Opštine Bratunac ističe da je dobijena podrška i za izgradnju sekundarnih mreža za navodnjavanje i priključivanje korisnika.

Sada se radi i sekundarna mreža i upravo i to radimo uz pomoć Ministarstva gdje smo nabavili potrebni materijal i mašine a Opština preko rasadnika, odnosno D.O.O „Malina“ izvodi radove i vidimo danas ovdje želimo desetak novih proizvođača da prikopčamo na ovu mrežu,

rekao je Nedeljko Mlađenović načelnik Opštine Bratunac. 

Pričali smo i tome da taj skelanski kraj, s obzirom da ima pogodne uslove za razvoj poljoprivrede, da pokrenemo i neku preradu na tom području kako bi omogućili siguran plasman proizvoda ljudi koji se bave poljoprivredom.

rekao je Mladen Grujičić načelnik Opštine Srebrenica. 

Pročitajte još...   Pašalić: Uspješna sezona u voćarstvu

Ovom prilikom uručene su plakete ministru Borisu Pašaliću i direktoru Jedinice za koordinaciju u poljoprivredu Stefanu Mitroviću za izuzetan doprinos razvoju poljoprivrede i ukupnom razvoju ovih lokalnih zajednica tokom 2019. godine.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka