Za sistem navodnjavanja Bratunca i Srebrenice 9 miliona KM (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za sistem navodnjavanja Bratunca i Srebrenice 9 miliona KM (VIDEO)

Bratunac-navodnjavanje (1)

Boris Pašalić, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u opštinama Srebrenica i Bratunac, održao je radne sastanke sa načelnicima. Razgovarali su o poljoprivrednim projektima u ovim opštinama, u koje je do sada uloženo 20 miliona maraka.

Jedan od osnovnih izazova za uzgajivače malina i drugih poljoprivrednih kultura predstavlja pitanje navodnjavanja. Vlada Republike Srpske uložila je 9,1 milion KM u izgradnju sistema za navodnjavanje, što će rezultirati porastom prinosa, kao i uvećanjem prihoda.

Nismo mogli obrađivati, imamo jedno pedeset dunuma zemlje, voćnjak i kuća i ništa se nije moglo raditi jer nemamo vodu…Značiće nam mnogo i za malinu, za voćnjak i za sve

Istakla je Zaga Lukić, korisnica 

U proteklom periodu, Vlada Republike Srpske investirala je i u druge projekte na području ovih opština – izgradnju vodoprivrednih objekata, a prije svega u regulaciju riječnih korita.

Kada govorimo samo o vodoprivrednim objektima u zadnjih pet, šest godina, ovdje je uloženo oko 13.5 miliona KM a oko 5 miliona KM direktnih podsticaja za naše poljoprivredne proizvođače, a pola od tih 5 miliona čini malina, što je tipično za ovaj kraj, tako da možemo biti zadovoljni šta smo uradili na ovom području ali nećemo tu stati,

istakao je Pašalić. 

Pročitajte još...   Pašalić: Kreiraćemo mjere ako izvoz mesa ne prođe na Savjetu ministara

Načelnik Opštine Bratunac ističe da je dobijena podrška i za izgradnju sekundarnih mreža za navodnjavanje i priključivanje korisnika.

Sada se radi i sekundarna mreža i upravo i to radimo uz pomoć Ministarstva gdje smo nabavili potrebni materijal i mašine a Opština preko rasadnika, odnosno D.O.O „Malina“ izvodi radove i vidimo danas ovdje želimo desetak novih proizvođača da prikopčamo na ovu mrežu,

rekao je Nedeljko Mlađenović načelnik Opštine Bratunac. 

Pričali smo i tome da taj skelanski kraj, s obzirom da ima pogodne uslove za razvoj poljoprivrede, da pokrenemo i neku preradu na tom području kako bi omogućili siguran plasman proizvoda ljudi koji se bave poljoprivredom.

rekao je Mladen Grujičić načelnik Opštine Srebrenica. 

Pročitajte još...   Saradnja kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Ovom prilikom uručene su plakete ministru Borisu Pašaliću i direktoru Jedinice za koordinaciju u poljoprivredu Stefanu Mitroviću za izuzetan doprinos razvoju poljoprivrede i ukupnom razvoju ovih lokalnih zajednica tokom 2019. godine.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Živinari BiH zabrinuti zbog mogućnosti zloupotrebe uvoza

Agro vijesti

Farmeri smanjuju proizvodnju mlijeka zbog troškova