Protest mještana Crnjelova: Otimaju nam koru hljeba | Agroportal.ba
Agro vijesti

Protest mještana Crnjelova: Otimaju nam koru hljeba

Muke semberskih poljoprivrednika, kojima je prošle godine ukinuto rješenje za zakup zemlje koju obrađuju prethodnih 25 godina, se nastavljaju. Sada im, kažu, Ministarstvo poljoprivrede ukida i podsticaje, bez kojih je, kako tvrde, svaki rad uzaludan i neisplativ.

Prvo su oduzeli zemljište našim djedovima nakon  II Svjetskog rata, a sad nas nazivaju uzurpatorima vlastite zemlje i hoće da nam uzmu i komad hljeba koji uspijemo da zaradimo mukotrpnim radom.

Rekli su nam očajni mještani semberskog sela Crnjelovo, nakon što su im ukinute premije na mlijeko i podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju. O tome su, kako kažu, tek naknadno obaviješteni.

Ja sam u blokadi od 6. decembra, a za to sam saznao prošlog petka. Da sam znao ranije, preduzeo bih nešto, svima je legla premija samo meni nije.

Ne možemo da dobijemo podsticaje jer nas smatraju uzurpatorima. I tako donose pravilnike onako kako odgovara njihovim saradnicima.

Na mnogobrojne pozive upućene ministarstvu, kažu, odgovora nema, a svoje obaveze prema državi, tvrde, redovno izmiruju.

Svi su nam podsticaji ukinuti, i regres, niko nema pravo ni na šta. Kažu možeš poslati žalbu. Troškove advokata snosim ja. Zašto? Zbog nečije greške? Da bi posle rekli koncesionar je kriv. Bez ikakvog osnova ovo rade.

Napušteno zemljište

Zemljište mještani Crnjelova i okolnih sela, nakon što je bilo napušteno, obrađuju i uzimaju u zakup od 1993. godine. Nakon što je data drugom pod koncesiju upozorenja da napuste zemlju, koju i dalje obrađuju, stižu stalno.

Mi tražimo samo pravo i pravičnost, da se zemlja dodijeli onome čija i jeste. Nisu radili na njoj 25 godina i sada hoće da je prodaju drugome. Ako mi oduzmete zemlju, oduzeli ste mi život. Ta zemlja je za mene što je i Kosovo za Srbe. Svi oni koji glasaju da je treba uzeti i prodati nekom u zakup, neka znaju da su me samim tim osudili na smrt.

Kad sam bio u vojsci položio sam zakletvu da ću braniti Republiku Srpasku, a moja porodica je mnogo preča. Znači ako sam bio spreman da branim otadžbinu, porodicu sam spreman braniti sto puta više”, dodaje poljoprivrednik iz ovog sela, Drago Tomić.

Pročitajte još...   Održan Dan uljarica u Brčkom

Ovakav problem sa zemljom ima i poljoprivrednik iz sela Dragaljevac, Savo Jović.

Smatram da su svi ovi ljudi gruntovno vlasnici zemljišta i ne može se zemlja tako prodavati bez potpisa vlasnika.

Rješenje za ove poljoprivrednike se, bar za sada ne nazire, niti im je ponuđena neka adekvatna alternativa. Bez obzira na pritiske, zemlju od koje žive, kažu neće napustiti, niti odustati od podsticaja.

Pročitajte još...   Lubenica neće donijeti očekivanu zaradu

Izvor: InfoBijeljina

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske