U Brčkom otvoren pogon za izradu sanduka košnica | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

U Brčkom otvoren pogon za izradu sanduka košnica

Brčko je dobilo pogon za proizvodnju sanduka za košnice kroz  finansiranje, materijalnu podršku i realizaciju projekta pod nazivom „FARMA 2“, od USAID-a, Švedske Ambasade i SWG organizacije. Pokretač ove priče je Udruženje građana „Golub“, koje su podržala dva brčanska udruženja pčelara „Matica“ i „Pčela“.

Aktivnosti oko uređenja prostora za pogon namijenjen proizvodnji sanduka za košnice počele su prošle godine u avgustu i završene ovih dana, a u njemu je radno angažovano desetak ljudi. Pogon se sastoji iz dva dijela, u prvom će se proizvoditi košnice i dijelovi za nju, dok je u drugom dijelu planirana prerada pčelinjeg voska za satne osnove.

Oko 300 košnica na mjesečnom nivou, satne osnove dnevna proizvodnja je oko nekih 60 kilograma. Satne osnove po kilogramu ako je zaista pčelinji vosak su oko 18-19 maraka do nekih 24 marke, a košnica može da bude od nekih 60-65 maraka, do nekih 105 maraka.

Objašnjava Milan Dragičević, predsjednik Udruženja građana „Golub“.

Pročitajte još...   U krastavcima iz Albanije povećan sadržaj pesticida

Pomoć pčelarima

Pogon je prvenstveno planiran kao potreba da se pomogne pčelarskim udruženjima s prostora Brčko Distrikta, ali se vijest o ovom pogonu brzo proširila pa su svoje potrebe počeli iskazivati i iz drugih bh. opština. Brčanski pčelari su najveći problem imali sa nabavkom satne osnove.

Dobro će nam doći, jer nismo imali na ovom području, pogotovo ovo za izradu satnih osnova nismo do sad imali u Brčkom. Morali smo ići po strani dalje i tako snalazit se kako je ko umio i znao.

Rekao je Ibrahim Kovačević, član Udruženja „Pčela“ Gornji Rahić.

Čovjek će proizvoditi satne osnove od našeg voska i mi kad tu dođemo znamo šta donosimo. Znamo da ćemo dobit taj kvalitet. To je što je najznačajnije. A da vam kažem da ima parehina u vosku kad kupujem tu u nekim prodavnicama na nekim sajmovima i tako.

Istakao je Nikola Kerezović, predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ Brčko.

Pročitajte još...   Za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u BiH 8,4 miliona KM

Jedini problem predstavlja im nabavka repromaterijala koji nabavljaju iz cijele BiH. Brčanska Vlada pomaže ovaj projekat kroz podsticajna sredstva za kupljenu pčelarsku opremu, kazali su naši sagovornici.  

Izvor: Federalna

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice