Zabranjen uvoz 4.000 kilograma jagoda iz Grčke | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zabranjen uvoz 4.000 kilograma jagoda iz Grčke

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljke voća pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Federaciji BiH zabranila uvoz pošiljke jagoda porijeklom iz Grčke. U količini od oko 4.000 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.

jagoda

Prilikom pregleda pošiljke inspektor je na osnovu procjene rizika izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Potvrđeno je povećano prisustvo pesticida Spinosad, iznad propisanih vrijednosti.

Pročitajte još...   Donesen Pravilnik o postupku ocjenjivanja i ovlaštenja laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje genetički modificiranih organizama (GMO)

Od početka ove godine fitosanitarna inspekcija je prilikom uvoza uzela oko 300 uzoraka voća i povrća za laboratorijsko ispitivanje, saopštili su iz Inspektorata RS.

U protekla tri mjeseca inspekcija je zabranila i uvoz tri pošiljke mandarina porijeklom iz Turske. I to u količini od preko 35.000 kilograma. Takođe zbog utvrđenog povećanog prisustva pesticida Fenvalerat, iznad propisanih vrijednosti.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prelevmani nisu traženi zbog „slabih podsticaja u Republici Srpskoj“

Agro vijesti

Poljoprivrednici iz Sanskog Mosta traže zabranu nomadske ispaše