Prve isporuke pilećeg mesa za EU u martu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prve isporuke pilećeg mesa za EU u martu

jaja

Pileće meso iz Bosne i Hercegovine naći će se na policama trgovina Evropske unije u drugoj polovini marta, rekao je Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH, koji je danas zasjedao u Tešnju, u kompaniji Madi.

Koordinacioni odbor je stvarno pokazao da razumni i poduzetni ljudi mogu napraviti kvalitetne stvari. Izuzetno mi je zadovoljstvo što je mesna industrija ‘MADI’ domaćin današnje sjednice, što se pokazalo da postoji spremnost da radimo zajedno na zagovaranju izvoza pilećeg mesa u EU. Ali što ćemo zajedno raditi na narednom koraku – otvaranju tržišta EU za rasplodna i konzumna jaja iz BiH. To je važna poruka.

On je kazao da se u ovom segmentu očekuje izvoz do kraja godine.

Pročitajte još...   Neophodno je povećati sjemensku proizvodnju kukuruza, krmnog bilja, povrća i industrijskog bilja

Kada je riječ o izvozu u EU rasplodnih jaja, odnosno genetskog materijala proces će trajati duže. Naša će zemlja morati tražiti odbrenje za izvoz živih životinja.

Mi smo spremni, ohrabreni smo odlukom od 25. junara o izvozu pilećeg mesa. Nadamo se da ćemo odraditi i ove zadatke.

Direktor i vlasnik kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić potvrdio je da je BiH blizu izvozu u EU rasplodnih i konzumnih jaja.

Izuzetno je važno ono što smo napravili po pitanju pilećeg mesa. Sada je potrebno da budemo jedinstveni ka rješenju i za ovaj segment peradarskih proizvoda.

Ostvareni napredak su danas pozdravili predstavnici USAID-a i Ambasade Švedske koji podržavaju peradarski sektor kroz USAID/Sweden FARMA II projekat.

Pročitajte još...   Bosna i Hercegovina povećala izvoz voća u Rusiju

Od peradarstva u BiH indirektno živi oko 50 hiljada ljudi.

 

Izvor: indikator.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka