Rade Grbić – ogorčen završio voćarsku proizvodnju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rade Grbić – ogorčen završio voćarsku proizvodnju

Rade Gabrić, nakon penzionisanja u  Šumama Srspke, podigao je i vodio voćnjak od 4300 stabala jabuke, šljive i drugih voćnih vrsta. Jaki mrazevi nekoliko godina zaredom, a potom i nepošteni kupci, natjerali su ovog iskusnog inžinjera šumarstva da prekine proizvodnju.

Jedne godine zbog kasnog mraza nisam ubrao niti jednu gajbu jabuke  niti drugog voća. Imao sam prihod ravan nuli, a direktna ulaganja od 11.900 konvertibilnih maraka su čist gubitak. Opet mi se ponovila slična sezona. To me opteretilo, pa sam jednostavno digao ruke od svega.

Kaže Gabrić.

U voćnjaku površine 2,5 hektara Gabrić je prije dvadeset  godina zasadio 3000 sadnica jabuke, te hiljadu stabala šljive i 300 krušaka. Biologija mu je velika ljubav, jer je nakon srednje šumarske škole završio i šumarski fakultet. Potom je proveo 40 godina u šumarstvu. Bio je godinama uspješan direktor Šumskog gazdinstva u Gradišci.

Bez ičije pomoći, uz pametno raspoređeno vrijeme, od novembra do februara sam orezivao kompletan voćnjak. Sve sam radio sam osim zaštite, jer u ovim godinama, u osmoj životnoj deceniji,  nisam imao volju da vozim traktor. Problem je bio  i naći pravog radnika.

Kaže Rade Gabrić.

Pročitajte još...   Neophodno je povećati sjemensku proizvodnju kukuruza, krmnog bilja, povrća i industrijskog bilja

Kap koja je prelila čašu kod ovog velikog stručnjaka i uzornog proizvođača voća i destilovanih pića je jedna sudska presuda u njegovu štetu.

Jednom poznatom biznismenu sam prodao veliku količinu najkvalitetnije rakije, nekoliko hiljada litara. Prevario me je, nije mi platio, a iznos se mjeri desetinama hiljada maraka.Nisam se mogao oporaviti i ne želim da idem u daljnje dubioze. U godinama sam i namjeravam da uživam u prirodi ovdje u Bistrici. Neka se voćarstvom bavi  onaj  ko ima bolje veze za naplate štete, plasman i naplatu dugova. Ja sam se odlučio da isječem voćke i dignem ruke od svega.

Rekao je Rade Gabrić, sada već bivši voćar i stručnjak sa nemjerljivim iskustvom.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?