Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agrarni budžet Republike Srpske za narednu godinu bi trebalo da bude oko 150 miliona KM, ali neki domaći proizvođači smatraju da ovaj iznos nije dovoljan kako bi se ispunile sve potrebe poljoprivrednika.

Budžet

Foto: ilustracija

Podsjećamo, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je prije nekoliko dana u Bijeljini da bi agrarni budžet RS naredne godine trebalo da bude oko 150 miliona KM.

Voćari nezadovoljni

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je za “Nezavisne novine” da Hrvatska ima agrarni budžet u iznosu od dvije milijarde KM, a Srbija još veći.

Kad to pogledate, onda se mi nemamo šta hvaliti s ovih 150 miliona. Ranije smo bili zadovoljni sa 120 miliona KM agrarnog budžeta, ali sada u ovakvoj krizi, inflaciji i poskupljenju svih repromaterijala ni 250 miliona KM nije dovoljno, kazao je Dojčinović.

Sve ide mljekarima

Problem je, kako on kaže, što se i neki poljoprivredni proizvođači favorizuju.

Mljekari, na primjer, uzmu 60 odsto ovog budžeta. Kako onda da drugi budu zadovoljni? Mi samo dobijamo ostatak od onih koji se favorizuju. Opet je bolje 150 miliona KM nego 80, ali je ovo jako malo povećanje kad vidimo koliko su poskupjeli nafta, mineralno đubrivo, hemija, mehanizacija i ostalo. Bez jake podrške države mi nećemo opstati, naglasio je Dojčinović.

Mljekari takođe nezadovoljni

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, naveo je da bi naredne godine 300 miliona KM bilo dovoljno za agrarni budžet, i to zato što će se do tada broj poljoprivrednika prepoloviti jer ne mogu opstati u ovakvim uslovima.

Ovih 150 miliona KM nije dovoljno ni za doručak jer će inflacija sve pojesti. U sadašnjem stanju bi trebalo 600 miliona KM kako bi se zaštitili svi poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj. Pola njih će do naredne godine propasti jer ne mogu izdržati u ovim uslovima. Na primjer, mineralno đubrivo je prošle godine bilo 50 KM, a sad je 200 KM, a gdje je sve ostalo. Ne može se sijati ako nema dovoljno novca za poljoprivrednike, kazao je Usorac.

Povrtari zadovoljni

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, istakao je da je povećanje agrarnog budžeta dobro za sve poljoprivrednike u Republici Srpskoj zbog velike inflacije i poskupljenja svih repromaterijala.

Mi pozdravljamo ovo povećanje agrarnog budžeta jer to znači da bi domaća proizvedena hrana mogla biti jeftinija za sve građane. Nije idealno i mogao bi biti veći iznos namijenjen za poljoprivredu, ali znamo da se ne može ispuniti sve što se traži, i to nije samo u našoj branši, nego u svim, pojasnio je Mastalo.

Naveo je da će povrtari tražiti na prvom organizovanom sastanku da se obezbijede veća sredstva, odnosno veće subvencije za neke grane poljoprivrede.

Insistiraćemo da se mnogo veća sredstva ulože u podršku tekućoj proizvodnji kako bismo mi sljedeće godine pored visokih cijena svega uspjeli da nabavimo repromaterijal i sadimo. Takođe, tražićemo i veća sredstva za plasteničku proizvodnju, zaključio je Mastalo.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice