Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)
Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)

Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice podnijelo je zahtjev za održavanje tematske sjednice Skupštine grada Bijeljina o otkupnoj cijeni pšenice. Nadležnima su dali ultimatum i poručili kako izlaze na ulice, ako sjednica ne bude zakazana.

Poljoprivrednici

Foto: ilustracija

Ili će gradski parlament raspravljati o cijeni pšenice ili ćemo izaći na proteste u Semberiji, poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić nakon podnošenja zahtjeva za održavanje tematske sjednice.

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

Zahtjev je podnijet danas, biće protokolisan, imaćemo sastanak i u udruženju upravo, mislim da će sva udruženja iz Republike Srpske doći u Semberiju jer ipak je ovo najveća žitnica. Ja sam najavio da su mogući protesti pa vidjećemo šta će se desiti.

Predsjednik gradskog parlamenta u Bijeljini Aleksandar Đurđević odgovara da Bakajlić pokušava ispolitizovati cijelu priču dodajući da je skupštinska većina pokrenula proceduru povećanja agrarnog budžeta.

Pročitajte još...   Ugovorene kvote za izvoz mesa u Tursku

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ, predsjednik Skupštine grada Bijeljina

Skupština nema nadležnost da odredi koja će cijena pšenice biti na nivou Bosne i Hercegovine. Ono što je Skupština mogla, ona je uradila, a to je najveći agrarni budžet u istoriji grada koji je povećan na 1,7 miliona, a kroz rebalans će ići preko dva miliona konkretnih podsticaja poljoprivrednicima.

Mlinari u Semberiji pšenicu otkupljuju po cijeni od 62 do 65 pfeninga, što je najviše u okruženju, kažu u Agrarnom fondu grada Bijeljina.

ZLATAN LAZAREVIĆ, predsjednik Agrarnog fonda grada Bijeljina

U Srbiji je oko 58 pfeninga cijena pšenice, u Hrvatskoj oko 28 eura, što je sve ispod 60 KM. U Bijeljini se kreće od 62 do 65 KM. Mi smo odlučili da krenemo u inicijativu da sa tri pfeninga podsticaja povećamo taj podsticaj rebalansom budžeta na pet.

Pored pet pfeninga podsticaja na lokalnom nivou, semberski poljoprivrednici očekuju i podsticaje entitetskog ministarstva koji iznose 400 maraka po hektaru. Zbog toga je značajan dio njih pšenicu predao i naplatio već u prvom talasu.

Pročitajte još...   Prekinut štrajk u "Žitoprometu", da li je riješen problem?
ĐORĐE VAKČIĆ, poljoprivrednik

Bolje bi bilo da je malo veća, ali kad nije podnošljivo je i ovako, 0,64 pfeninga sam prodao u Žitopromet novi, 0,64 plus pet pfeninga, ja sam u paušalu, nisam u PDV, hajde da kažemo da je zadovoljavajuće.

PETAR DRAGOJLOVIĆ, poljoprivrednik

Predao sam pet vagona produktu, obećao je 64 platiti, to je što može da uradi. Uostalom, rekao je – sačekajte pa vidite šta se dešava.

Iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice najavljuju da će se do kraja sedmice u Bijeljini okupiti poljoprivredna udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi donijeli odluku o eventualnim protestima i napravili plan za jesen.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća