Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)
Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)

Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice podnijelo je zahtjev za održavanje tematske sjednice Skupštine grada Bijeljina o otkupnoj cijeni pšenice. Nadležnima su dali ultimatum i poručili kako izlaze na ulice, ako sjednica ne bude zakazana.

Poljoprivrednici

Foto: ilustracija

Ili će gradski parlament raspravljati o cijeni pšenice ili ćemo izaći na proteste u Semberiji, poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić nakon podnošenja zahtjeva za održavanje tematske sjednice.

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

Zahtjev je podnijet danas, biće protokolisan, imaćemo sastanak i u udruženju upravo, mislim da će sva udruženja iz Republike Srpske doći u Semberiju jer ipak je ovo najveća žitnica. Ja sam najavio da su mogući protesti pa vidjećemo šta će se desiti.

Predsjednik gradskog parlamenta u Bijeljini Aleksandar Đurđević odgovara da Bakajlić pokušava ispolitizovati cijelu priču dodajući da je skupštinska većina pokrenula proceduru povećanja agrarnog budžeta.

Pročitajte još...   Iako nema snježnog prekrivača, pšenica nije ugrožena

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ, predsjednik Skupštine grada Bijeljina

Skupština nema nadležnost da odredi koja će cijena pšenice biti na nivou Bosne i Hercegovine. Ono što je Skupština mogla, ona je uradila, a to je najveći agrarni budžet u istoriji grada koji je povećan na 1,7 miliona, a kroz rebalans će ići preko dva miliona konkretnih podsticaja poljoprivrednicima.

Mlinari u Semberiji pšenicu otkupljuju po cijeni od 62 do 65 pfeninga, što je najviše u okruženju, kažu u Agrarnom fondu grada Bijeljina.

ZLATAN LAZAREVIĆ, predsjednik Agrarnog fonda grada Bijeljina

U Srbiji je oko 58 pfeninga cijena pšenice, u Hrvatskoj oko 28 eura, što je sve ispod 60 KM. U Bijeljini se kreće od 62 do 65 KM. Mi smo odlučili da krenemo u inicijativu da sa tri pfeninga podsticaja povećamo taj podsticaj rebalansom budžeta na pet.

Pored pet pfeninga podsticaja na lokalnom nivou, semberski poljoprivrednici očekuju i podsticaje entitetskog ministarstva koji iznose 400 maraka po hektaru. Zbog toga je značajan dio njih pšenicu predao i naplatio već u prvom talasu.

Pročitajte još...   Cijene žitarica 23.08. - 27.08.2021.
ĐORĐE VAKČIĆ, poljoprivrednik

Bolje bi bilo da je malo veća, ali kad nije podnošljivo je i ovako, 0,64 pfeninga sam prodao u Žitopromet novi, 0,64 plus pet pfeninga, ja sam u paušalu, nisam u PDV, hajde da kažemo da je zadovoljavajuće.

PETAR DRAGOJLOVIĆ, poljoprivrednik

Predao sam pet vagona produktu, obećao je 64 platiti, to je što može da uradi. Uostalom, rekao je – sačekajte pa vidite šta se dešava.

Iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice najavljuju da će se do kraja sedmice u Bijeljini okupiti poljoprivredna udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi donijeli odluku o eventualnim protestima i napravili plan za jesen.

Izvor: BHRT

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''