Rekordan rod jabuke – ove godine na ruskom tržištu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rekordan rod jabuke – ove godine na ruskom tržištu

Berba_jabuka

Rekordan rod jabuke na parcelama u Srpskoj! Uprkos godini sa lošim vremenskim prilikama, voćari koji su uložili u primjenu najnovijih tehnologija proizvodnje, imaju razlog za zadovoljstvo. Pripremaju izvoz na tržište Rusije.

Voćarstvo u Srpskoj ima perspektivu. Vjerujući u to, Mladen Đurđević od oca je preuzeo vođenje voćnjaka, u kojem je prvi zasad podignut 2001. Danas je pod punim rodom 12 hektara njegove zemlje, a ukupno pod zasadima ima 15 hektara. Zahvaljujući najnovijim tehnologijama koje primjenjuje, godišnje sa svojih stabala po hektaru ubere 65 do 70 tona jabuke vrhunskog kvaliteta.

Kvalitet uroda je takav da je 95 odsto jabuka na stablu prva klasa jer već koristimo nove tehnologije, a nismo imali problema ni sa gradom ni sa sušom.

Rekao je Mladen Đurđević, voćar iz Kijevaca kod Gradiške.

Izvoz

On najveći dio roda izveze na tržište Ruske Federacije, a njegovu tvrdnju da su uslovi u voćarstvu dobri za one koji ulažu u primjenu novih tehnologija, potvrđuje Nikola Vukelić. Pod zasadima jabuke i kruške ima 350 hektara.Sedamdeset odsto ukupnog prinosa izvozi na rusko tržište, dio i u Italiju i Hrvatsku. Tek mali procenat plasira na domaćem tržištu. Iako je prinos dobar, sve veći je problem, kaže, nedostatak radne snage, zbogčega je ove godine bio prinuđen da iskrči 30 do 40 hektara pod zasadima.

Mislim da nije niska cijena za radnike koji beru voće, jer se može zaraditi 60 do 80 maraka dnevno s tim da im je plaćen prevoz i dva topla obroka. Mi smo imali oglas u Banjaluci mjesec dana, a iz tolikog grada nam je došlo svega pet šest berača.

Saradnja

Problem nedostatka radne snage na području Krajine Vukelić prevazilazi tako što dovodi radnike iz Hercegovine, ali i sa juga Srbije. Da voćarstvo može da bude primjer svima u poljoprivredi potvrđuju i nadležni. Obilaze gazdinstva, da bi preciznije procijenili prinose koji mogu da budu plasirani na tržište Rusije.

Naša zadaća je da po njihovim zahtjevima izvršimo preliminarni uvid u prognoziranje prinosa, i ove godine možemo konstatovati da je premašena rekordna cifra.

Izjavio je Goran Perković, direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Pročitajte još...   Za subvencije se prijavilo 186 poljoprivrednika

U Srpskoj je oko tri hiljade hektara pod zasadima jabuke, sa godišnjim prinosom od 120 do 130 hiljada tona. Za osam registrovanih izvoznika i 80 prizvođača, rusko tržište trenutno je najatraktivnije.

Da udruživanje oko zajedničkih interesa u BiH jeste plodonosno za sve, pokazali su upravo voćari. Iako je bilo problema u plasmanu jabuka na tržište Rusije, prevaziđeni su uspostavljanjem jedinstvenog informacionog sistema. U njega unose podatke o ukupnom godišnjem prinosu, koji može biti izvezen u Rusiju, i koji između entiteta i distrikta funkcioniše bez problema.

Pročitajte još...   BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''