U šest mjeseci izvoz manji za 8,9 odsto, uvoz porastao za 11,5 odsto | Agroportal.ba
Agro vijesti

U šest mjeseci izvoz manji za 8,9 odsto, uvoz porastao za 11,5 odsto

Izvoz sektora voća i voćnih prerađevina iz BiH u prvom polugodištu iznosio je oko 47,26 miliona KM i manji je za 8,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz veći za 11,5 odsto i iznosio je oko 101,25 miliona KM.

Izvoz smrznute maline u prvih šest mjeseci dominantniji je u odnosu na druge voće kulture i iznosio je oko 26 miliona KM, što je manje za 6,7 odsto u odnosu na isti period lani, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Blagi pad izvoza kod voćnih kultura koje takođe dominiraju ovim sektorom zabilježen je kod svježih krušaka za 4,4 odsto, ali je istovremeno zabilježen i pad uvoza od 10 odsto.

Pročitajte još...   Voće i povrće u RS nikada skuplje?!

Izvoz krušaka u prvom polugodištu iznosio je oko 6,5 miliona KM i gotovo sav se odnosi na Rusku Federaciju.

Kod svježih jabuka došlo je do pada izvoza za 3,8 odsto, tako da je u prvih šest mjeseci iznosio oko 7,6 miliona KM, a gotovo je sav otišao u Rusiju, Crnu Goru i Srbiju.

Vrijednosno, uvoz svježih jabuka u prvom polugodištu se skoro udvostručio i iznosi nešto više od 11 miliona KM, što procentualno predstavlja rast od 67,3 odsto.

navodi se u analizi.

Pročitajte još...   Zoran i Ranka Lukač imaju najbolje i najzdravije povrće u Lijevče polju

Uvozom u prvih šest mjeseci, između ostalog, dominiraju svježe banane sa 32,5 miliona KM, narandže sa 12,26 miliona KM, kod kojih je zabilježen rast uvoza za 31,8 odsto, slijede limuni i limete sa 10,5 miliona KM uvoza /rast 55,9 odsto/, te mandarina 3,6 miliona KM i rastom od 156 odsto.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?