Rekordna proizvodnja lubenica u prijedorskim Rasavcima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rekordna proizvodnja lubenica u prijedorskim Rasavcima

Prijedorsko selo Rasavci, u dolini rijeke Sane, čuveno je po proizvodnji lubenica. Porodica Vidičević, koja je među najvećim proizvođačima lubenica, ove godine očekuje rekordni rod.

Bračni par Dragana i Boško Vidičević iz prijedorskih Rasavaca već 15 godina na plodnoj zemlji u dolini rijeke Sane uzgajaju lubenice. Iako je kasnila proljećna sjetva, obilna kiša i brojni sunčani dani idu u prilog uzgoju ovog voća, pa Vidičevići na površini od šest dunuma zemljišta, očekuju 60 tona lubenice. Zahavljujući njima, lubenice su postale brend ovog sela.

Zadovoljni smo, inače sve što proizvedemo prodamo na pijaci na Pećanima. Ništa nam ne propadne.

Dragani i Bošku, roditeljima četvoro djece, proizvodnja lubenice osnovni je izvor prihoda. Zahvaljujući napornom radu skućili su se i školovali djecu. Iako su starija djeca zaposlena, osmogodišnji Petar je, kako kaže, najsrećniji među lubenicama i voli, kako kaže, pomagati roditeljima.

Pročitajte još...   Magareće mlijeko iz Kovilja - prirodni lijek za mnoge bolesti

Vidičevići su proizvodnju lubenica proširili i na uzgoj dinja i povrća. Berba lubenica počinje za 15 dana. Najteža lubenica imala je dvadeset kilograma, a ove godine očekuju da će ubrati i težu.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne BiH

Agro vijesti

Povrtari zahtijevaju veće subvencije