Petak , 29 Maja 2020
Početak / Agro vijesti / Najezda kukuruzne zlatice i plamenca

Najezda kukuruzne zlatice i plamenca

Nepovoljne vremenske prilike pogodovale su razvoju štetočina u usjevima kukuruza. Evidentiran je intenzivniji napad kukuruzne zlatice i plamenca.

Ukoliko je primjećeno prisustvo ovih štetočina, poljoprivrednici nakon žetve treba da uklone žetvene ostatke i duboko uzoru parcele. Na parcelama gdje je prisutna kukuruzna zlatica kukuruz ne treba sijati tri godine.

Rekao je Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora Danijel Egić.

On je naveo da hemijske mjere zaštite u našim uslovima skoro da nisu moguće. S obzirom na to da su stabljike kukuruza visoke. To zahtijeva posebne skupe prskalice za primjenu sredstava za zaštitu.

Egić kaže da je na području ove regije prisustvo kukuruzne zlatice evidentirano prije četiri godine. Te da ekonomske štete od ove štetočine mogu biti i do 50 odsto.

U Novom Gradu prije dvije godine je jači napad kukuruzne zlatice zabilježen u Ravnicama, a ove godine u Rakanima i naseljima uz rijeku Unu.

Prema njegovim riječima, kukuruzna zlatica prezimljava u zemljištu, a nakon piljenja hrani se korjenom kukuruza i kad su vidljivi simptomi jer biljke poliježu.

Kasnije se odrasla štetočina hrani kukuruznom svilom.

On je naveo da je, osim kukuruzne zlatice, evidentiran i jači napad kukuruznog plamenca, štetočine koja može pričiniti značajnu ekonomsku štetu.

U ovoj fazi razvoja kukuruz ima dosta zelene mase i tkivo je sočno, što pogoduje razvoju plamenca, koji se prvo ubuši u još neotvorene listove, a zatim i u stabljiku, koja se kasnije lomi.

Izvor: Srpskainfo

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Jedemo ono što Evropa neće

Farmeri u RS kažu da im je u interesu da proizvode dovoljno mesa za potrebe …