Petak , Oktobar 18 2019
Početak / Agro vijesti / Najezda kukuruzne zlatice i plamenca

Najezda kukuruzne zlatice i plamenca

Nepovoljne vremenske prilike pogodovale su razvoju štetočina u usjevima kukuruza. Evidentiran je intenzivniji napad kukuruzne zlatice i plamenca.

Ukoliko je primjećeno prisustvo ovih štetočina, poljoprivrednici nakon žetve treba da uklone žetvene ostatke i duboko uzoru parcele. Na parcelama gdje je prisutna kukuruzna zlatica kukuruz ne treba sijati tri godine.

Rekao je Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora Danijel Egić.

On je naveo da hemijske mjere zaštite u našim uslovima skoro da nisu moguće. S obzirom na to da su stabljike kukuruza visoke. To zahtijeva posebne skupe prskalice za primjenu sredstava za zaštitu.

Egić kaže da je na području ove regije prisustvo kukuruzne zlatice evidentirano prije četiri godine. Te da ekonomske štete od ove štetočine mogu biti i do 50 odsto.

U Novom Gradu prije dvije godine je jači napad kukuruzne zlatice zabilježen u Ravnicama, a ove godine u Rakanima i naseljima uz rijeku Unu.

Prema njegovim riječima, kukuruzna zlatica prezimljava u zemljištu, a nakon piljenja hrani se korjenom kukuruza i kad su vidljivi simptomi jer biljke poliježu.

Kasnije se odrasla štetočina hrani kukuruznom svilom.

On je naveo da je, osim kukuruzne zlatice, evidentiran i jači napad kukuruznog plamenca, štetočine koja može pričiniti značajnu ekonomsku štetu.

U ovoj fazi razvoja kukuruz ima dosta zelene mase i tkivo je sočno, što pogoduje razvoju plamenca, koji se prvo ubuši u još neotvorene listove, a zatim i u stabljiku, koja se kasnije lomi.

Izvor: Srpskainfo

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Vrijeme pogoduje berbi ranih hibrida kukuruza

Vremenske prilike će u drugom dijelu sedmice pogodovati izvođenju poljoprivrednih radova u polju, saopšteno je …