Bosni i Hercegovini odobren izvoz jaja u Evropsku uniju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Bosni i Hercegovini odobren izvoz jaja u Evropsku uniju

jaja

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije. Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza Evropska komisija dala je “zeleno svjetlo“ za početak izvoza i ove vrste hrane iz naše zemlje u EU.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je izvoz jaja još jedan uspjeh za bh.peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju.

Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Evropske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili. Proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sl., sada mogu nesmetano izvoziti.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Evropske unije, uslijediće u narednim sedmicama.

Pročitajte još...   Statistika: Mjesečni izvještaj o aktivnosti inkubatorskih stanica, JULI 2017.

Nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduslov je odobrenje plana kontrole salmonele. Odobrenje izvoza konzumnih jaja takođe se očekuje do jeseni.

Pročitajte još...   Poljoprivreda RS na posnoj i neplodnoj zemlji

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?