Rekordni prinosi kornišona, urod s jednog dunuma zemljišta tri do četiri tone | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rekordni prinosi kornišona, urod s jednog dunuma zemljišta tri do četiri tone

Proizvodnja kornišona bez interesa
Berba kornišona na području Unsko-sanskog kantona je u toku, a proizvođači će, kako sada stvari stoje, ubrati rekordne količine ove poljoprivredne kulture.

Proizvođači kažu kako ih raduje i to što im je ove godine zagarantovan otkup svih proizvedenih količina, te što problema s plasmanom zasad nemaju.

Samir Handanović iz sela Skokovi, kod Cazina, kaže kako se već šest godina bavi proizvodnjom kornišona i da je ova godina najuspješnija.

Urod s jednog dunuma zemljišta iznosi tri do četiri tone, a zadovoljni smo i otkupnom cijenom, koja za prvu klasu iznosi 1,30 maraka po kilogramu. Ipak, mislim da bi cijena mogla biti još povoljnija kako bi se stimulisali proizvođači da prošire proizvodnju.

smatra Handanović.

Pročitajte još...   Banjaluka: "Јesenji sajam" okupio 150 izlagača

Prema njegovim riječima, za razliku od nekih drugih kultura, ovogodišnje vremenske prilike su bile izuzetno pogodne za rast i uzgoj te kulture. Direktor Poljoprivredne zadruge “Agrodar” iz Bihaća Arif Hošić ističe kako su otkupljivači ove godine u stanju da otkupe sve količine proizvedenih kornišona, s obzirom na to da na evropskom tržištu vlada velika potražnja.

Tržište u zemljama Evropske unije je već obezbijeđeno i izvoz bi trebalo da teče bez većih problema. Ove godine očekujemo rekordne rezultate.

istakao je Hošić.

Pročitajte još...   Benefiti osnovanog klastera

Prema podacima Poljoprivrednog zavoda USK, u protekloj godini na području USK proizvedeno je oko 4.500 tona kornišona, a ove godine očekuje se znatno veća proizvodnja. Zbog brojnih problema u proteklim godinama, proizvođači i izvoznici kornišona u Unsko-sanskom kantonu bili su dovedeni u veoma težak položaj, a stotine tona plodova završavalo je u smeću. Protekla godina donijela je stabilizaciju u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje, a već ove godine došlo je do njene ponovne ekspanzije.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?