Plasman duvana ugrožen, korona pokvarila planove | Agroportal.ba
Agro vijesti

Plasman duvana ugrožen, korona pokvarila planove

U Semberiji je počela berba duvana, a kvalitet takozvanog prvog „podbira“ je odličan. Ipak, plasman sušenog duvana ugrozila je pandemija virusa korona, pa i organizatori proizvodnje i poljoprivrednici očekuju od nadležnih da zaštite proizvodnju.

U akcionarskom društvu „Duvan Bijeljina“ ove godine ugovorili su sa 91 kooperantom proizvodnju na 265 hektara. Planiraju da otkupe oko 400 tona ovogodišnjeg roda, a na lageru imaju i 600 tona prošlogodišnjeg duvana.

Proizvodnja duvana je zahtjevna. Neophodno je obezbijediti sisteme za navodnjavanje, sušare i mehanizaciju.

Podsticaji sve manji

Cijene duvana se ne mijenjaju, a podsticaji se smanjuju. Iz godine u godinu ulaganja se sve manje isplate. S obzirom na to da se duvan sadi na zemlji lošijeg kvaliteta, na kojoj ne uspijevaju ratarske i druge kulture, većina proizvođača nema izbora.

Zlatenko Stevanović iz Donjih Zagova duvan sadi na devet hektara.

Da je kilogram duvana pet, šest maraka, a premija marku do dvije, mogli bismo biti zadovoljni. Ovako, s prosječnom cijenom od tri marke i premijom od 30 feninga nikakvog računa nemamo. Bolje je sjediti i ne raditi ništa nego biti na njivi od rane zore do mrklog mraka, plaćati radnike, dadžbine državi i na kraju biti na nuli.

Dragan Ristanović kaže da će, ukoliko u ovoj sezoni proizvede vagon i po duvana, moći pokriti uloženo i računati na zaradu.

Imam oko 11 hektara pod ovom kulturom. Na većini parcela duvan je dobar, „bujadljiv“, ali kakav će biti hektolitar lista vidjećemo. Imam dvije njive u koje neću ni ulaziti. Podvodne su, pa je usljed čestih kiša duvan „skuvan“.

Nema radnika

Problem su radnici; koliku god dnevnicu da damo neće niko da radi. Imam šest sušara i ne mogu sada da se preorijentišem na nešto drugo, a iz godine u godinu sve je teže. Ipak ne smijemo se predati, vidjećemo kako će biti do kraja sezone.

kaže Ristanović, napominjući da se duvan bere do polovine novembra.

Pročitajte još...   Osnovna prepreka za osnivanje klastera, povjerenje ili nešto drugo?

Zbog niske cijene, malih podsticaja i nedostatka radne snage, u Semberiji se iz godine u godinu smanjuju površine pod duvanom. Ove godine od proizvodnje je odustalo 13 kooperanata, a i površine su smanjene za 45 hektara.

Ukoliko nadležni ne preduzmu mjere, proizvodnja duvana, koja je u Semberiji nekada bila tradicionalna, mogla bi se ugasiti.

kaže savjetnik direktora AD „Duvan“ Svetozar Mihajlović.

Pročitajte još...   Pašalić zadovoljan prinosom, kvalitetom i cijenom žita

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice