Vremenska prognoza za narednu nedjelju 10.08.2020. | Agroportal.ba
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za narednu nedjelju 10.08.2020.

Narednih dana u većini krajeva, vrijeme stabilno, a od utorka naveče destabilizacija vremena kada se očekuje prolazak linije nestabilnosti iznad naše i okolnih zemalja regije. To će usloviti padavine u većini krajeva, uz moguću grmljavinu praćenu sugradicom i gradom.
Ponedjeljak (10.08.):

Toplije, vedro, sunčano i sparno u čitavoj zemlji. Tokom poslijepodnevnih časova, porast oblačnosti uz moguće lokalne pljuskove na centralnim oblastima Bosne i istočne Hercegovine.

Minimalna temperatura vazduha: od 15 ºC do 20 ºC, lokalno na jugu do 22 ºC, u planinskim oblastima od 12 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 27 ºC do 31 ºC, lokalno u Posavini, Semberiji 33 ºC, a na planinama do 26 ºC.

Vjetar : slab do umjeren sjevernih smjerova, u Hercegovini slaba do umjerena bura.

Biometeorološka prognoza: Poljoprivrednici koji su alergični na polen trava mogli bi imati tegobe, naročito na području Posavine, Semberije i južne Hercegovine, gdje će koncentracija polena trava biti povišena.

Tokom ponedjeljka, uslovi će biće povoljni za obavljanje djelatnosti u polju. Zbog brze smjene veoma toplog i sunčanog vremena sa vlažnijim, uslovi će biti idealni za razvoj biljnih bolesti.

Utorak (11.08.):

Tokom većeg dijela dana sunčano, veoma toplo i sparno u većini krajeva. U nastavku dana očekuje se prolazak linije nestabilnosti iznad zapadnog Balkana, koja će usloviti porast oblačnosti i moguće padavine na uglavnom na južnoj polovini BiH, a lokalno na sjeverozapadu i sjeveru, kao i bosanskohercegovačkim Dinaridima i planinskim oblastima istočne Hercegovine, u ostatku zemlje uglavnom vedro i sunčano.

Minimalna temperatura vazduha: od 16 ºC do 20 ºC,  lokalno u zapadnoj Hercegovini do 22 ºC, a u planinskim oblastima od 13 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 27 ºC do 33 ºC ,lokalno u Posavini, Semberiji i zapadnoj Hercegovini do 35 ºC, na planinama do 26 ºC.

Vjetar: na sjevernoj polovini zemlje uglavnom slab do umjeren sjevernih smjerova, dok se u Hercegovini očekuje jugo slabog do umjerenog intenziteta, a na udare i pojačanog.

Biometeorološka prognoza: Povesti pažnju tokom boravka na otvorenom zbog povećane koncentracije polena trava naročito na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Takođe, poljoprivrednicima se ne preporučuje da obavljaju djelatnosti u polju tokom najtoplijeg dijela dana zbog jako visokih temperatura i UV Indexa.

Pročitajte još...   U Hercegovini povećan stočni fond

Tokom utorka, povoljno uslovi za obavljanje djelatnosti u polju u većini dijelova zemlje, sem  u oblastima u kojima smo naveli da su moguće padavine, pa će vremenski uslovi u pomenutim oblastima biti idealni za razvoj štetočina.

Srijeda (12.08.):

Destabilizacija vremena u većini krajeva, uz porast oblačnosti i padavine. Tokom srijede očekuje se prolazak linije nestabilnosti koja će usloviti kišu u većini krajeva. Prvi dio dana obilježiće uglavnom vedro i sunčano, a tokom poslijepodnevnih časova doći će do porasta oblačnosti praćen pljuskovitim padavinama, uz mogućost električnog pražnjena, sem na krajnjem jugu gdje će preovladavati uglavnom sunčano vrijeme. Predveče prestanak padavina, prvo na sjeveru i sjeverozapadu. U brdsko-planinskim visoravnima, uz rijeke, na usjecima brda i planina tokom kasnijih večernjih sati i jutra na četvrtak moguća slaba magla i sumaglica.

Minimalna temperatura vazduha: od 16 ºC do 21 ºC,  na jugu do 22 ºC, u planinskim oblastima od 13 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 27 ºC do 31 ºC, lokalno u Semberiji do 32 ºC, na planinama do 26 ºC.

Tokom prvog dijela dana, biće povoljno uslovi za obavljanje djelatnosti u polju, dok se u nastavku dana ne preporučuje obavljati djelatnosti zbog potencijalnih padavina. Kao posljedica padavine i veoma toplog vremena, moguća je aktivnost plamenjače.

Četvrtak (13.08.):

Tokom jutra sunčano i toplo. U nastavku dana, doći će do porasta oblačnosti u centralnim dijelovima BiH, koja će usloviti padavine, a lokalno pljuskove uz moguću grmljavinu. U Posavini, Semberiji i na jugu zemlje uglavnom sunčano uz prolaznu naoblaku. Tokom večernjih časova prestanak padavina i razvedravanje u centralnoj BiH.

Minimalna temperatura vazduha: od 16 ºC do 20 ºC, u Hercegovini do 22 ºC, u planinskim oblastima od 13 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 27 ºC do 31 ºC, lokalno Semberiji do 32 ºC, na planinama do 26 ºC.

U većini krajeva povoljni uslovi za djelatnosti u polju tokom većeg dijela dana, sem  predjela u kojima se očekuje kiša tokom poslijepodnevnih časova.

Petak (14.08.):

Toplotni talas u Posavini i Semberiji. Tokom jutra i većeg dijela dana sunčano uz prolaznu oblačnost. U nastavku dana, kao posljedica prolaska linije nestabilnosti iznad Panonske i Vlaške, očekuju se pljuskovite padavine, praćene grmljavinom, prvo na sjeverozapadu zemlje, koji će potom zahvatiti ostale dijelove Bosne, dok se u Hercegovini očekuje uglavnom sunčano vrijeme, uz prolaznu oblačnost.

Pročitajte još...   SmAgTech EXPO 2022 – mesto novih poznanstava

Minimalna temperatura vazduha: od 15 ºC do 19 ºC, u Hercegovini do 21 ºC, u planinskim oblastima od 12 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 28 ºC do 31ºC, na sjeveru do 33 ºC, a lokalno u Posavini i Semberiji do 36 ºC, na planinama do 26 ºC.

Povoljni uslovi za obavljanje aktivnosti u polju.

Povesti pažnju tokom boravka u polju zbog visokih temperatura i zbog visokog UV zračenja.

Subota (15.08.):

Temperature vazduha u padu. Tokom jutra, uglavnom sunčano uz prolaznu oblačnost na sjeveru. U drugoj polovini dana, novo povećanje oblačnosti sa zapada u sjeverne i sjeverozapadne krajeve BiH, uz prolazak fronta koji će usloviti lokalne pljuskove praćene grmljavinom, dok se na jugu BiH očekuje vedro i toplo vrijeme. U brdsko-planinskim visoravnima, uz rijeke, na usjecima brda i planina tokom kasnijih večernjih sati i  jutra na nedjelju moguća slaba magla i sumaglica.

Minimalna temperatura vazduha: od 17 ºC do 22 ºC, u Hercegovini do 24 ºC, u planinskim oblastima od 14 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 23 ºC do 28ºC ,na jugu 31 ºC, na planinama do 22 ºC.

Povoljni uslovi u Hercegovini za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti.

Nedjelja (16.08.):

Toplije. Vedro i sunčano uz temperature u porastu. Tokom jutra svježije u odnosu na prethodne dane. Tokom kasnijih poslijepodnevnih časova doći će do povećanja naoblake na sjeveroistoku zemlje, pa je moguća i po koja kap kiše u Semberiji i na Majevici. Slaba magla i sumaglica uz rijeke, po brdsko-planinskim visoravnima i usjecima brda i planina.

Minimalna temperatura vazduha: od 14 ºC do 18 ºC, na jugu do 20 ºC, u planinskim oblastima od 12 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 24 ºC do 29ºC ,u Posavini i Semberiji do 32 ºC, na planinama do 22 ºC.

Povoljni meteorološki uslovi za rad u polju.

Uslovi za formiranje biljnih bolesti i štetočina narednih dana biće idealni, uzrok toga, jeste nagla smjena veoma toplog i sunčanog vremena sa vlažnijim.

Autor: Duško Mrkonjić

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice