Pašalić: Očekujemo da se zbrine do 20.000 tona povrća | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pašalić: Očekujemo da se zbrine do 20.000 tona povrća

Otkup povrća u Republici Srpskoj, koji će obezbijediti Vlada, počinje sutra, a očekuje se da bi moglo da se zbrine do 20.000 tona, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

On je naglasio da su stimulisali stanovništvo da u vrijeme epidemije virusa korona zasije više površina, te da nije fer sada ih ostaviti i ne otkupiti viškove koji su se stvorili.

Pašalić je podsjetio da su se odazvale najveće kompanije poput “Save”, Vitaminke”, ali i nekoliko manjih. Dodao je da očekuju da će uspjeti da otkupe 11.000 tona povrća, te pokušati da se stimuliše izvoz određene količine, tako da bi do nekih 20.000 tona povrća moglo da bude zbrinuto.

Za to će biti izdvojeno dva miliona KM. To nisu sredstva iz Agrarnog, već iz Kompenzacionog fonda, što smatram veoma dobrim, jer sve što je dogovoreno ranije za proizvođače ostaje na tom niovu.

Kada je riječ o otkupu tovnih junadi i svinja, koji je počeo 3. avgusta, Pašalić je naveo da su već narednog dana preuzeta prva grla od domaće prerađivačke industrije i očekivanja su da će biti otkupljeno do 6.000 junadi i 10.000 svinja.

Projektovane su mjere do kraja oktobra. Najniža cijena otkupa je 3,8 KM žive vage za junad i 2,8 KM za svinje.

precizirao je Pašalić.

Pročitajte još...   Staša Košarac: Razvijati poljoprivredni i turistički potencijal

On je dodao da se domaći prerađivači na taj način stimulišu da ne kupuju meso u drugim zemljama.

Podsticaji za pšenicu su 3,9 miliona KM. Po hektaru će proizvođačima biti isplaćeno po 300 KM, što bi uskoro trebalo da počne i bude završeno do kraja avgusta. Ima interesa za našu pšenicu, javljaju se iz Turske, sprema se za izvoz.

istakao je Pašalić, ukazavši na to da je bila rekordna godina, da su proizvođači zadovoljni i prinosom i otkupnom cijenom.

Pročitajte još...   Potpuni sunovrat cvjećarstva

Ovo je, kako je istakao, jedna od najrodnijih godina unazad deset godina i kada je riječ o prinosima kukuruza i soje.

U funkciji je sajt plodovisela.com, odnosno Internet platforma za promociju poljoprivrednih proizvoda i proizvođača Republike Srpske.

Putem tog sajta, kako je rekao, potrošači mogu da nađu domaći proizvod, a proizvođači da se tu registruju bez ikakvih troškova.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM