U RS uskoro reprocentri za uzgoj kvalitetnih goveda | Agroportal.ba
Agro vijesti

U RS uskoro reprocentri za uzgoj kvalitetnih goveda

U Republici Srpskoj uskoro bi trebalo da budu formirani reprocentri u govedarstvu. U njima bi se uzgajala kvalitetna rasna grla za potrebe domaćih farmi.

Proizvodnjom vlastitog i kvalitetnog priplodnog materijala će se značajno unaprijediti stočarska proizvodnja i smanjiti uvoz junica koje ranijih godina na farmama nisu dale očekivane rezultate.

Inicijativu su pokrenuli resorno ministarstvo i udruženja poljoprivrednika. Reprocentri bi trebalo da budu formirani na većim farmama, koje imaju uslove za proizvodnju kvalitetnog priplodnog materijala za popunjavanje vlastitog stada, ali i prodaju drugim farmerima.

Tako će domaći stočari obezbijediti kvalitetna grla za potrebe vlastitih farmi po znatno povoljnijoj cijeni i uz manje troškove, kojima su inače izloženi kada su primorani da priplodne junice uvoze iz EU.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić kaže da je planirano da se reprocentri osnuju na 40 do 50 najvećih farmi u Srpskoj.

To bi bilo činjeno na principu nabavke visokokvalitetnog, seksiranog semena. Imati ćemo majke koje imaju porijeklo. Dobiti ćemo očeve koji imaju porijeklo. Morati će se voditi matična evidencija i poštovati uzgojni program RS za određene rase. Sada je u pitanju simentalac jer je i opredijeljenost proizvođača RS proizvodnja mlijeka i mesa. Za to moraju biti zainteresovani i sami uzgajivači – kaže Maletić.

Reprocentar na vlastitoj farmi

Zbog loših iskustva sa uvezenim steonim junicama farmeri su zainteresovani za formiranje reprocentara na vlastitim farmama.

Pročitajte još...   BiH poljoprivreda ostaje bez evropskih miliona

Ostoja Nikolić iz Udruženja proizvođača mlijeka i uzgoj goveda kaže da će tako domaći farmer izbjeći mogućnost da kupuju priplodni materijal lošijeg kvaliteta.

Možemo proizvesti kvalitetna grla za svoje potrebe. Na mojoj farmi sam počeo od 2014. da vršim selekciju. Ostavljam najbolja grla za potrebe moje farme, odnosno proizvodnjom ženskih grla vršim remont mog stada – rekao je Nikolić.

Zbog problema koje je imao sa uvezenim steonim junicama i farmer iz Dvorova, Željko Trifković, uzgaja telad iz vlastitog stada i popunjava farmu. Kaže, reprocentri će znatno unaprijediti stočarsku proizvodnju.

Trebalo bi da se osnuje što više tih centara da bi ljudi imali veći izbor tih priplodnih grla. Bez kvalitetnih krava nema ni kvalitetnih priplodnih junica. Kad sam počeo da se bavim ovim kupio sam 14 teladi, uvezenih iz Njemačke i Češke. Morao sam praviti vlastitu selekciju i zbog kvaliteta i zbog finansijskog aspekta.

Ovaj semberski farmer se proizvodnjom mlijeka bavi od 2008. godine.

Imam 17 krava na muži, koje daju oko 440 litara mlijeka. Nadam se da ću moći proširiti farmu. Kad se sve uzme u obzir, prošla godina je zadovoljavajuća.

Korak bliže standardima EU

Proizvođači bi trebalo da idu u smjeru proizvodnje i prodaje kvalitetne priplodne stoke. Prije svega im se nudi mogućnost veće zarade, smatraju u resornom ministarstvu. Naglašavaju da će nizom mjera podržati ovu proizvodnju.

Pročitajte još...   Minić: Raspisaćemo javni poziv za nabavku traktora iz Bjelorusije

Većim obimom proizvodnje povećala bi se i konkurentnost domaćeg stočarstva i produktivnost govedarske proizvodnje, a proizvođači približili standardima EU.

Izvor: Srpskainfo.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM