Ponedjeljak , Septembar 16 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro savjeti / Riješite se vršne truleži na potpuno organski način

Riješite se vršne truleži na potpuno organski način

U razdobljima dužih suša ili previše vlage, na paradajzu često se pojavljuje vršna trulež plodova. To je fiziološki poremećaj koji je uzrokovan nedostakom kalcijuma – bilo da se radi o nedostatku kalcijuma u plodu, ili o posljedici previše ili premalo vlage u tlu, a što opet uzrokuje nedostupnost, i time nedostatak kalcijuma u plodu.

Pojava je povezana s međuzavisnosti kalcijuma, azota i vlage u tlu, dakle može se pojaviti i s dovoljno kalcija u tlu – ako nema doboljno vlage koja bi odvela taj kalcij u plod. Najčešća je na paprici, paradajzu, patliđanima i dinjama. Vršna trulež plodova počinje na vrhovima plodova, isprva kao smeđe mrlje. U toj fazi pazite da ne zamijenite vršnu trulež paradajza i plamenjaču, jer izgledaju prilično slično.

Vršna trulež polako, uslijed pojave sekundarnih parazita, postaje potpuno crna rana na plodu. U daljnjoj fazi, i “rane” na paradajzu postaju crne kao i na paprici.

Kao prva pomoć na vrtu, skupljajte ljuske jajeta, usitnite ih u prah i pomješajte s vodom. Te zalijevajte njime redovno vaš paradajz. Ukoliko zapazite plodove pogođene vršnom truleži, maknite te plodove i zalijevajte redovno navedenim pripravkom s ljuskama jajeta. Velike su šanse da će vam idući plodovi biti u redu.

Osim toga, na tržištu postoje i prirodna mineralna sredstva od kalcijuma i sl. kojima se može prihranjivati biljke folijarno i što brzo pomaže biljkama.

Izvor: AgroSavjet

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Kooperanti Save traže veće otkupne cijene

Bijeljinska fabrika za preradu voća i povrća Sava Semberija u ovu godinu ušla je sa …