Vrijeme pogoduje usjevima, ni minus neće naškoditi pšenici | Agroportal.ba
Agro vijesti

Vrijeme pogoduje usjevima, ni minus neće naškoditi pšenici

Temperature koje su iznad prosjeka za ovo doba godine nisu se negativo odrazile na usjeve, prije svega na pšenicu, ječam i uljanu repicu, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ni ukoliko dođe do zahlađenja i pada temperatura na – 10, to neće nepovoljno uticati na ove kulture. Za sada nema ni bojazni od pojave bolesti.

Sa druge strane, uzgajivači voćarskih kultura strahuju da ne dođe do prerane pojave vegetacije, jer bi ovogogodišnji rod mogli da „uberu” kasni proljećni mrazevi.

Petar Dragojlović iz semberskog sela Amajlije pod pšenicom ima 108 dunuma i navodi da je prezadovoljan kako pšenica izgleda na njegovim oranicama.

Ono što nisam uspio jesenas da prihranim, uradio sam u Decembru i Januaru. Pšenica je „budna” i nadamo se da će ovo biti jedna od boljih godina, kaže Dragojlović.

Stručnjaci navode da su pšenica i ozime žitarice u dobroj kondiciji, te da su temperature, koje su se kretale i do 19 stepeni iznad nule, bile povoljne za bokorenje.

Pročitajte još...   "Hrana gurmana" Javni poziv za male proizvođače

Dragan Zarić iz Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kaže i da ukoliko temperature padnu ispod nule, neće se negativno odraziti na pšenicu.

Ugrožene bi bile sorte kasnijih rokova sjetvr, jer su biljke ušle nedovoljno razvijene u zimski period. Ali temperature nisu mnogo niske, pa i bez snježnog pokrivača za sada nema problema. To nije ograničavajući faktor za rast i razviće biljaka, pojašnjava Zarić.

Kaže i da uljana repica ovih dana prolazi prvu etapu razvoja, a to je faza razvoja lisne rozete. Objašnjava da i ona može podnjeti temperaturu od minus 12 bez snježnog pokrivača.

Iako je osjetljivija od strnih žita, uljana repica prezimljava i do -10 stepeni, a sa snježnim pokrivačem i do -20. Bitno je vrijeme sjetve. Biljke zasijane u početku optimalnog agroroka bolje će podnjeti vremenske oscilacije, kaže Zarić.

Navodi da za sada nema bojazni od pojave bolesti, ali da pažnju, ipak, treba obratiti na ječam koji se intenzivnije razvija od pšenice, a poljoprivrednicima se preporučuje da za mjesec dana obiđu njive i uvjere se kakvo je stanje.

Pročitajte još...   Pšenica ušla u zimu u odličnoj kondiciji

Voćari, međutim, strahuju da će, ukoliko potraju neubičajeno visoke temperature, doći do prerane vegetacije. Kasni proljetni mraz čini ogromnu štetu zametnutim plodovima i iscvjetalim biljkama, a uprkos zadimljavanju i drugim mjerama, voćnjaci se ne mogu mnogo zaštiti.

Evidentirani su i insekti koji već polažu jaja, a njihova povećana brojnost može takođe da izazove štete.

Najviše oranica pod pšenicom

U Semberiji je tokom jeseni zasijano 17.470 hektara, što je povećanje sjetvenih površina za 5 odsto.

Najviše oranica zasijano je pšenicom, oko 13.770 hektara, ječmom 2.840, tritikaleom 250, uljanom repicom 450, krmnim biljem 130 i povrćem 30 hektara.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Gori nam pod nogama, treba kopati ali nema ko!

Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord