Brčanske pilane bez trupaca, a radnici bez posla | Agroportal.ba
Agro vijesti

Brčanske pilane bez trupaca, a radnici bez posla

Nakon što su prošle godine entitetske vlade zabranile izvoz trupaca iz Republike Srpske i FBiH drvoprerađivči Brčko distrikta ostali su bez sirovine, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Navode da su se zbog toga žalili Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta.

Tvrde da čuvari šuma RS i FBiH imaju naredbu da ne izdaju takozvani otpremni iskaz za promet šumskih drvnih sortimenata drvoprerađivačima sa područja Distrikta.

Mi smo još u oktobru poslali pisma entitetskim ministarstvima poljoprivrede tražeći informacije o pravnim aktima na osnovu kojih je donesena naredba koja našim drvoprerađivačima onemogućava dopremu legalno kupljenih drvnih sortimenata zbog čega su dovedeni u neravnopravan položaj na tržištu i trpe štete u poslovanju, izjavio je Saša Tanić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodopriveredu Brčko distrikta.

On dodaje da nisu dobili nikakav odgovor i da su novi zahtjev uputili početkom januara ove godine, koji je takođe ostao bez odgovora. Zbog toga je ovo pitanje stiglo i do Skupštine Brčko distrikta koja je dala zadatak Vladi i gradonačelniku Brčkog da sa nadležnim organima RS i FBiH razmotre mogućnost ukidanja ili promjene odluke kojom je zabranjen promet trupaca izvan teritorija entiteta.

Pročitajte još...   Rod grožđa manji, ali kvalitet znatno bolji

Na ovaj način nastojaće se obezbijediti zaštita privrednika Brčko distrikta i otkloniti nastala šteta prouzrokovana entiteskim odlukama o zabrani prometa trupaca.

Vlado Ilić iz Brezovog polja, koji se od 1982. godine, bavi preradom drveta na vlastitoj pilani i u preduzeću „Drvoturs“ proizvodi podove i parkete kaže da je zbog nedostatka sirovine u pogonu svega nekoliko radnika.

Imam oko 20 zaposlenih, većinu sam poslao kući jer nemamo s čim da radimo. Planirao sam da proširim proizvodnju i zaposlim još ljudi jer sam nabavio i nove mašine u koje sam uložio oko 200.000 evra, kaže Ilić.

Dodaje da sa još desetak drvoprerađivača Brčko distrikta očekuje od nadležnih da riješe ovaj problem zbog kojeg trpe velike štete u poslovanju.

Pročitajte još...   Brčko: Za sjetvu u Distriktu neophodno dodatnih pet miliona maraka

Privremene mjere zabrane

Drvoprerađivači smatraju da bi nadležni u entitetima morali naći drugačija rješenja zaštite šuma i svojih proizvođača, koja će omogućiti rad drvoprerađivača na području Distrikta.

Mjere zabrane prometa trupcima u entitetima privremenog su karaktera.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''