Brčanske pilane bez trupaca, a radnici bez posla | Agroportal.ba
Agro vijesti

Brčanske pilane bez trupaca, a radnici bez posla

Nakon što su prošle godine entitetske vlade zabranile izvoz trupaca iz Republike Srpske i FBiH drvoprerađivči Brčko distrikta ostali su bez sirovine, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Navode da su se zbog toga žalili Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta.

Tvrde da čuvari šuma RS i FBiH imaju naredbu da ne izdaju takozvani otpremni iskaz za promet šumskih drvnih sortimenata drvoprerađivačima sa područja Distrikta.

Mi smo još u oktobru poslali pisma entitetskim ministarstvima poljoprivrede tražeći informacije o pravnim aktima na osnovu kojih je donesena naredba koja našim drvoprerađivačima onemogućava dopremu legalno kupljenih drvnih sortimenata zbog čega su dovedeni u neravnopravan položaj na tržištu i trpe štete u poslovanju, izjavio je Saša Tanić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodopriveredu Brčko distrikta.

On dodaje da nisu dobili nikakav odgovor i da su novi zahtjev uputili početkom januara ove godine, koji je takođe ostao bez odgovora. Zbog toga je ovo pitanje stiglo i do Skupštine Brčko distrikta koja je dala zadatak Vladi i gradonačelniku Brčkog da sa nadležnim organima RS i FBiH razmotre mogućnost ukidanja ili promjene odluke kojom je zabranjen promet trupaca izvan teritorija entiteta.

Pročitajte još...   Jedemo ono što je jeftino a ono skuplje sanjamo

Na ovaj način nastojaće se obezbijediti zaštita privrednika Brčko distrikta i otkloniti nastala šteta prouzrokovana entiteskim odlukama o zabrani prometa trupaca.

Vlado Ilić iz Brezovog polja, koji se od 1982. godine, bavi preradom drveta na vlastitoj pilani i u preduzeću „Drvoturs“ proizvodi podove i parkete kaže da je zbog nedostatka sirovine u pogonu svega nekoliko radnika.

Imam oko 20 zaposlenih, većinu sam poslao kući jer nemamo s čim da radimo. Planirao sam da proširim proizvodnju i zaposlim još ljudi jer sam nabavio i nove mašine u koje sam uložio oko 200.000 evra, kaže Ilić.

Dodaje da sa još desetak drvoprerađivača Brčko distrikta očekuje od nadležnih da riješe ovaj problem zbog kojeg trpe velike štete u poslovanju.

Pročitajte još...   Pukla tikva među povrtarima

Privremene mjere zabrane

Drvoprerađivači smatraju da bi nadležni u entitetima morali naći drugačija rješenja zaštite šuma i svojih proizvođača, koja će omogućiti rad drvoprerađivača na području Distrikta.

Mjere zabrane prometa trupcima u entitetima privremenog su karaktera.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Počinje istraživanje o biljnoj i stočnoj proizvodnji u BiH

Agro vijesti

Izvoz piletine iz BiH u EU povećan za 27 puta