Entitetske vlade podnose inicijativu: Zabrana izvoza sirovine i takse na ogrev i građu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Entitetske vlade podnose inicijativu: Zabrana izvoza sirovine i takse na ogrev i građu

Vlada RS i Vlada Federacije BiH predložiće Savjetu ministara BiH da u potpunosti zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata iz zemlje, kao i da na ogrev i rezanu građu lišćara uvede takse za izvoz, pišu nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: nezavisne.com

Ovo je prijedlog drvoprerađivača iz BiH koji su, zajedno sa predstavnicima resornih ministarstava usaglasili na sastanku koji je održan u Banjaluci, a kako bi se obezbijedilo bolje snabdijevanje sirovinom onim drvoprerađivačima koji imaju veći stepen finalne obrade drveta.

Za zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata zalagali su se u Republici Srpskoj, a za uvođenje taksi su bili u Federaciji BiH, pa su oba prijedloga prihvaćena i biće dio zajedničke inicijative.

U narednim danima biće usaglašena visina takse na izvoz građe lišćara i ogrevnog drveta, jer ne postoji opravdanost da se on pod ovim okolnostima dešava, kada se to moglo završavati u višim fazama prerade, kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta RS Privredne komore RS.

Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kaže kako će u idućih petnaest dana biti izvršene dodatne konsultacije s relevantnim institucijama u entitetima kako bi se utvrdila visina takse.

Prihodi od taksi koje bi se ubirale bi se vraćali u entitete u skladu sa porijeklom rezane građe. Nismo dalje razrađivali gdje bi one bile utrošene, ali bi logično bilo da se vraćaju sektoru šumarstva i preradi drveta, kazao je Zubić.

On smatra da će ove mjere zaštititi domaće proizvođače.

Generalni stav Vlade RS je da se sav sječivi etat, odnosno sirovina, u potpunosti na raspolaganje stavi domaćim drvoprerađivačima, zaključio je Zubić.

Rezultatima sastanka zadovoljni su i u Udruženju grupacije šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH.

Računamo na to da će dobiti više sirovine uz kriterije koje će predložiti komore. Sirovine moramo usredotočiti na naše proizvođače, a novac od taksi ćemo vraćati proizvođačima da ga oni imaju i ulažu u nove tehnologije i nova znanja, kazala je Šemsa Alimanović, sekretar Udruženja.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH i Vlada RS su na zajedničkoj sjednici, održanoj u Sarajevu u septembru prošle godine, najavile podnošenje zajedničke inicijative Savjetu ministara BiH za donošenje odluke o zabrani izvoza i prometa trupaca iz Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još...   Javna rasprava - Nacrt pravilnika o pčelarstvu

Kako bi spriječila malverzacije i trgovinu sirovinom, RS je donijela privremenu zabranu prometom trupaca izvan svoje teritorije, što je kasnije učinila i Vlada Federacije BiH.

Ove mjere su na snazi do aprila ove godine, kada bi, pod uslovom da Savjet ministara BiH uvaži prijedloge, na snagu stupile mjere usaglašene na sastanku u Banjaluci.

Pročitajte još...   20 miliona maraka uloženo u voćarstvo RS

Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije u Bosni i Hercegovini sa prosječnim godišnjim izvozom većim od milijardu maraka i stalnom tendencijom rasta.

Međutim, i dalje veći dio izvoza imaju proizvodi sa nižim stepenom obrade, poput građe i ogreva, dok izvoz namještaja ima udio od oko 40 odsto.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu