Rod paprike dobar, otkupna cijena veća za 10 odsto | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rod paprike dobar, otkupna cijena veća za 10 odsto

paprike

Opšta poljoprivrdna zadruga Agrofarmer iz Јanje već četvrtu godinu organizuje otkup paprike za industriju.

Iako je ova proizvodnja na početku bila suočena s problemima, zbog loših vremenskih uslova prinos je dobar, a otkupna cijena za 10 odsto veća nego prošle godine. Poljoprivrednici prezadovoljni ovogodišnjim rodom paprike, ali i prase koja takođe ima dobru cijenu.

Već 15 dana Magbula Karjašević u rano jutro kreće u berbu paprike koja je ove godine izuzetno rodila. Svakog dana na parceli od pet dunuma uberu od 500 kilograma do jedne tone.

Zadovoljni smo. Ove godine je bolje nego prošle i pretprošle i tako zadovoljni smo ove godine. Rod je fantastičan  nemamo se šta žaliti.

Mensur Karjašević već 20 godina sadi papriku sorte “ami” koja daje dobar prinos a otporna je i na bolesti. Na pet dunuma zasadsio je 30.000 struka paprike u koju je uložio mnogo truda i rada.

Bile su kiše ali ostala je zdrava. Održavao sam je i zadovoljan sam i cijenom. Na pijaci ona ide 90 pfeninga, a ovdje ide 50-55 pfeninga, a ima i premija.

Ove godine zadruga Agrofamer ugovorila je proizvodnju tri vrste paprike. Najviše je zastupljena ami paprika a potom somborska i blago ljuta paprika. U ovaj projkat za poznatog kupca uključena su 72 kooperanta ,a osim toga rade i za vlastite potrebe. 

Ljudi su zadovoljni rodom kakva nam je godina u početku bila teška za proizvođače paprike. Kasnili smo u iznošenju. Maj je bio mnogo kišan.

Dodao je direktor OPZ Agrofarmer Mujo Bogaljević.

Pročitajte još...   U Bijeljini održano predavanje za unapređenje stočarstva

Zasijana prasa

Osim paprike Nasir Karjašević značajne površine ima zasijane prasom.

Јa sam nju pod najlon sijao i ona hoće ljuću zemlju i mnogo joj treba vode i da se stalno zaliva i da se daje stalno prihrane da bi opstala. Mislim da je unosan posao samo kad je hladnije bolje raste i napreduje.

I prasa ove godine ima dobru cijenu Donedavno se na veliko pet kiklograma prodavalo po cijeni od 10 maraka, a sada je cijena spala na pet maraka.

Pročitajte još...   Nedimović i Pašalić o ukidanju vakcinacije protiv svinjske kuge

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Povrtari zahtijevaju veće subvencije

Agro vijesti

Ko je i koliko dobio podsticaja u 2019. godini u Brčko distriktu?