Utorak , Septembar 17 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Rod grožđa manji, ali kvalitet znatno bolji

Rod grožđa manji, ali kvalitet znatno bolji

Iako prvi dio godine nije bio povoljan za vinogradare na jugu Srpske, rod i kvalitet grožđa nisu dovedeni u pitanje. Zbog aprilskih i majskih kiša, cvjetanje je kasnilo oko mjesec, pa će i berba vinskih sorti kasniti u odnosu na prethodnu godinu.

Težak početak godine. April i maj sa obilnim padavinama i čestim temperaturnim oscilacijama, nisu pogodovali hercegovačkim vinogradima. Stalna prevencija biljnih bolesti, borba s korovom i skidanje viška zelene mase sa čokota, ove godine su zahtijevali od vinogradara neuobičajeno više rada i novca. 

Imali smo kasno cvjetanje, poslije kiše su nastupila isparavanja.

Rekao je agronom Branko Anđelić.

Na više od 170 hektara Agrofinovih vinograda teško da će se ponoviti prošlogodišnji rod od preko 700 tona. Očekuje se od 10 do 15 odsto manji rod grožđa, ali će zato kvalitet biti znatno bolji.

Iako će većina vinogradara ove godine ubrati manji rod grožđa – njegov kvalitet, ipak, nije upitan. Toplo ljeto pogodovalo je sazrijevanju i stvaranju vrhunskog sladora, koji će vjerovatno biti veći nego prošle godine.

Smatram da će ove godine biti manje grožđa, ali to bi trebalo da ide na račun kvaliteta, tačnije, da se poboljša kvalitet.

I dok se pojedini trebinjski vinogradari žale da će rod biti manji u odnosu na prošlogodišnji, u vinogradima Ranka Petijevića situacija slična kao i prošle sezone, koja je po količini grožđa bila rekordna. Preventivna zaštita od plemenjače, kaže, sačuvala je rod od bolesti.

Ništa slabije neće biti nego prošle godine, samo da nas posluži vrijeme do berbe. Kvalitet grožđa je dobar, vlage ne treba.

Istakao je vinogradar Ranko Petijević.

Berba ranih vinskih sorti, ako je suditi prema trenutnom stanju vinograda, očekuje se tek početkom septembra. Sezonu berbe otvara šardone, a zatvoriće je kaberne tek u oktobru.

Izvor: RTRS

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Podrška od pet feninga za pšenicu ogromna za farmere

Farmeri u Republici Srpskoj apeluju na nadležno ministarstvo da ne ukida podršku za proizvedenu pšenicu …