Petak , 17 Januara 2020
Početak / Agro vijesti / RS preduzela mjere za nastavak izvoza jabuka

RS preduzela mjere za nastavak izvoza jabuka

Institucije RS preduzele su konkretne i jasne korake s ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, rekao je načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić, piše glassrpske.com

Komentarišući informaciju da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pooštrio procedure za dobijanje sertifikata o porijeklu voća i povrća iz BiH koje izvozi u Rusiju, čime su stečeni uslovi za pregovore o ukidanju zabrane izvoza, Lalić je rekao da pozdravljaju aktivnosti koje su s tim ciljem preduzele druge institucije.

Zadovoljni smo činjenicom da su konačno pooštrene procedure za dobijanje sertifikata koji izdaje Spoljnotrgovinska komora BiH, iako nigdje nije jasno rečeno i objašnjeno kako su pooštrene, kaže Lalić.

Istakao je da je jedina nepoznanica da li je i kada Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uputilo dopis Rusiji, jer je to trebalo raditi u koordinaciji sa entitetima i Brčko distriktom.

Vlada je nedavno donijela uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju kojom su detaljno propisani uslovi koje moraju ispunjavati. Izbrisali smo iz evidencije izvoznika firmu “Frukt-kompani” iz Bijeljine i sve njene kooperante, izvršili kontrole kod navedenog izvoznika i potencijalnog uvoznika, kaže Lalić.

Šarović kaže da je propao pokušaj donošenja jedinstvene odluke kojom bi sa entitetima definisali uslove za izvoz.

Iskoristio sam mogućnosti koje mi stoje na raspolaganju bez ulaska u nadležnost bilo koga i naložio nadležnim institucijama, kojima mogu da izdam takvu instrukciju, da uslovi za izvoz budu pooštreni, vodeći računa da to bude funkcionalan sistem, rekao je Šarović.

Rusija je zabranila uvoz jabuka nakon što je otkriveno da su na njenom tržištu završile jabuke iz Poljske koje su lažno prikazane da su iz BiH.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Junad iz Brčkog otpremljena za Libanon

Oko 1.000 grla utovljene junadi iz preduzeća ZP komerc, Gold MG, Mlin Pavlović i Braća …

Komentariši