Poljoprivrednici u Semberiji nastavljaju sa pripremama za sjetvu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici u Semberiji nastavljaju sa pripremama za sjetvu

Pripreme za proljetnu sjetvu su u toku i ako vremenske prilike dozvole, trebalo bi da počne za petnaest dana, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Semberski ratari zasijaće 28.178 hektara, a ratari u sjetvu ulaze sa mnogo optimizma jer im je od početka godine isplaćeno 20,4 miliona KM po osnovu podsticaja u agraru. Očekuju i isplatu podsticaja za tekuću godinu.

Od planiranih 28.178 hektara, u Semberiji će 21.953 hektara biti zasijano kukuruzom. Ostale površine biće pod sojom, suncokretom, duvanom, povrćem i krmnim biljem.

Sjetvene površine ovog proljeća smanjene su za 2.251 hektar ili 7,4 odsto, zato što su veće površine zasijane jesenas. Poljoprivrednici uveliko pripremaju mašine, kupuju đubriva i sjemena da bi u optimalnom roku obavili proljetnu sjetvu.

Boško Radić zasijaće 25 hektara i planira da poveća površine pod sojom zbog povećanih podsticaja za ovu kulturu.

On kaže da je sve pripremio za proljetnu sjetvu, te da se nada da će traktori u njive ući za desetak, petnaestak dana. Za sjetvu se vrijedno priprema i Blago Matović iz Ljeskovca kukuruzom će zasijati 20 hektara.

Nema neke računice, ali ja imam farmu bikova sa 65 grla pa sav rod iskoristim za tov stoke. Nabavio sam već sjemenski kukuruz, a opredijelio sam se za hibride grupa od 300 do 600, više selekcijskih kuća,  jer ne znam kakvo nas vrijeme očekuje. Nabavio sam đubrivo, a obzirom da su oranice različitog kvaliteta bacaću od 80 do 100 kilograma po dunumu. Ovih dana kupiću i hemijska sredstva jer ću morati raditi dubinsku i površinsku zaštitu, kaže ovaj ratar.

Za proljetnu sjetvu na 1.300 hektara pripremaju se i na Poljoprivrednom dobru „Semberija”. Zasijaće 600 hektara kukuruzom, a ostalo  suncokretom, lucerkom, sudanskom travom i sojom.

Pročitajte još...   Novom odlukom Vlade RS dozvoljen ograničen rad poljoprivrednim apotekama, trgovcima stočnom hranom, stočnim pijacama

Tehnolog Slobodanka Marković kaže da se već vrše pripreme oranica poput zatvaranja vlage i posipanje đubriva.

Agronomi ratarima savjetuju da vode računa i o izboru sjemena. Stanko Tadić upozorava da prije svega poljoprivrednici moraju da znaju kakva je parcela, koliko može da trpi sušu i biraju adekvatne hibride.

Mogu da se opredjele za grupe hibrida 300, 400 ili 500, a ako su visoke podzemne vode čak i sa grupom 600. Posle sjetve moraju uraditi i zaštitu protiv korova, kaže Tadić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Gori nam pod nogama, treba kopati ali nema ko!

Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord

Komentariši