Nije mogla do posla profesora, pa sebi stvorila priliku u poljoprivredi | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Nije mogla do posla profesora, pa sebi stvorila priliku u poljoprivredi

Diplomirani profesor engleskog jezika i književnosti iz Višića kod Čapljine Jasmina Šoše Ćušić, više poznata pod imenom “Domaće eko povrće i voće Jasmina“, već duže vrijeme uspješno proizvodi voće i povrće na jedan teži, ali zdraviji način, bez dodavanja pesticida i različitih otrova, prenose nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Jasmina navodi da zajedno s četiri porodice obrađuje oko 80 dunuma zemlje od čega je manji dio pod plastenicima.

Jako važno mi je bilo da sam od samog početka imala veliku podršku mog muža i mojih roditelja, tako da su mi bile odriješene ruke što se tiče organizovanja i planiranja svega, od rasada do finalnog proizvoda i njegovog plasiranja, ističe Jasmina

Govoreći o vrstama kultura koje uzgaja, ona naglašava da tokom jedne godine, u različitim etapama, sadi jako puno različitih sorti povrća i voća tako da svojim kupcima može ponuditi blitvu, špinat, brokulu, karfiol, kelerabu, paradajz, paprike, krastavce, zelenu salatu, rikolu, luk, krompir, mrkvu, cveklu, rotkvice, peršun, celer, kupus, kelj, raštiku, batat, okaido i muškatne tikve, tikve pitnjače, kukuruz, jagode, trešnje, višnje, kajsije, breskve, jabuke, kruške, limun, lubenicu, bostan, cherry paradajz, tikvice, a ove godine planira i da se okuša u sadnji šparoga, kivana i rabarbare.

Sve se uzgaja po sezonama, kada je određenoj kulturi sezona tada se i sadi, pušta se da sazrije bez ikakvog požurivanja biljke. Sam taj proces uzgajanja nečega što je ljudima jako potrebno me fascinira, i jako sam ponosna na to što mi pridonosimo boljem zdravlju velikog broja djece u našem gradu i šire, kaže Jasmina, dodajući da su je mnogo puta kupci obradovali svojim priznanjima kako je vrlo lako uočiti razliku između njenih proizvoda i onih koje kupe u trgovinama.

Jasmina voće i povrće proizvodi na dvije lokacije – u Višićima i Nevesinju.

Ja sam se rodila u Višićima, a moj muž je porijeklom iz Nevesinja, tako da smo spojili ta dva mjesta koja su veoma plodna i mogu puno pružiti.

Kada je o proizvodnji voća riječ to je jedna vrlo posebna priča i jedan novi oblik ulaganja za porodicu Ćušić. Kako kaže, prije godinu dana krenula je s prvim voćnjakom gdje je zasađeno 500 stabala različitog voća u Nevesinju.

Nakon što smo završili sa tim voćnjakom, ukazala nam se prilika da kupimo veliki komad zemlje u Nevesinju, i da nastavimo sa sadnjom voća. Uz finansijsku podršku jednog Hrvata i dva Bosanca s američkim državljanstvom i jednog Amerikanca, kupili smo 6,4 hektara zemlje i zasadili još dodatnih 1.000 voćaka za početak, a iduće jeseni planiramo da sadimo još par hiljada.

Ona je pojasnila da će to biti jedinstven voćnjak na našim prostorima jer od samog početka se kreće s eko uzgojem. U procesu proizvodnje voća i povrća Jasmina ima pomoć agronoma koji pomažu pri rješavanju bilo kakvih problema.

Pročitajte još...   Haos na trgu: Poljoprivrednici blokiraju Brisel, pale gume u blizini Evropskog parlamenta

Eko proizvodi se mogu kupiti u Mostaru i porodica Ćušić to najčešće radi preko svoje Facebook grupe i stranice ‘Domaće eko povrće i voće Jasmina‘. Povrće i voće kupcima se dostavlja tri puta sedmično kroz cijelu godinu.

Drago mi je vidjeti da ljudi, pogotovo mladi postaju ekološki osviješteni. Svi vidimo što se događa oko nas, toliko bolesnih ljudi, alergične djece, i otrova je oko nas da je ljudima jednostavno prekipjelo i gledaju da što zdravije hrane kako sebe tako i svoju porodicu, rekla je Šoše Ćušić, dodajući da nikada nema problema s prodajom svojih proizvoda, štaviše, često se dogodi da nema dovoljne količine. Kupci su zadovoljni od samog početka i kada prepoznaju kvalitet uvijek se vraćaju.

Šoše Ćušić pored svježeg povrća i voća proizvodi džemove, pekmeze, sokove, kao i kisele salate. Veći dio njenih kupaca su mlade mame, ali ima i dosta starijih ljudi, koji osim što žele da se hrane zdravo, vole tu mogućnost da im se svježe povrće donese na kućni prag.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici: Podrška povećanju akciza ukoliko nadležni održe obećanje

Jedan od planova koje namjerava da realizuje tokom ove godine je otvaranje trgovine u Mostaru s ekološkim voćem i povrćem kao i prijavljivanje na projekte u vezi s podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji koje nudi država i nevladine organizacije.

Inače, Jasmina Šoše Ćušić ima 30 godina, majka je dva sina i u srećnom je braku već više od sedam godina. Po struci profesor engleskog jezika i književnosti, a ljubav prema poljoprivredi joj je kako kaže prenesena od djeda a poslije i njenog oca. Nakon završenog fakultetskog obrazovanja, zbog nemogućnosti pronalaska posla, u struci obavljala je različite vrste poslova.

Nakon izvjesnog vremena došla je na ideju da krene s prodajom povrća preko Interneta. Na samom početku proizvodnje i prodaje kupci su jako pozitivno reagovali i potražnja je svakim danom postajala sve veća.

Nakon više od dvije godine, radimo, gradimo, i ustrajemo u svojim planovima. Na početku nismo imali puno kultura za ponuditi, ali smo već iduće godine napravili bolji raspored i počeli smo uvoditi nove kulture koje su jako tražene, a koje u mjestu gdje stanujem do tada niko nije vidio niti zasadio, zaključila je Jasmina Šoše Ćušić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM