Pomoć za poljoprivrednike iz Modriče, stigla u pravo vrijeme | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pomoć za poljoprivrednike iz Modriče, stigla u pravo vrijeme

Zbog suše i visokih temperatura prošla je godina za poljoprivredne proizvođače iz Modriče bila izuzetno teška. Nepovoljni vremenski uslovi odrazili su se na prinose, koji su bili manji za 50 odsto, piše avaz.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Kako bi im pomogla, Opština Modriča lani je raspisala poziv za dodjelu podsticaja, čime je data direktna podrška stočarskoj i biljnoj proizvodnji. Takođe, data je podrška za podizanje višegodišnjih zasada voća, gradnju plastenika i staklenika te za nabavku opreme.

Pravo na podsticaj ostvarilo je 100 poljoprivrednih proizvođača, od čega njih 45 na dvije poticajne mjere. Kosta Bradašević iz Miloševca uzgaja povrće i bikove. Trenutno ima šest bikova i zasađeno 12 dunuma crvenog luka.

Ove godine planiram zasaditi i 30 dunuma kupusa. Od poljoprivrede se živi onako kako se mora, najteži dio je plasman proizvoda. Uspijemo proizvesti proizvod, ali problemi nastaju kada ga treba prodati. Mnogo nas košta navodnjavanje parcela, tako da od podsticaja možemo pokriti te troškove, rekao je Bradašević.

Poljoprivrednik Jovo Stević iz Dobrinje uzgaja krupnu stoku. Na svom imanju trenutno ima 70 grla. Mjesečno preda oko 13.000 litara mlijeka. On ističe da opštinski podsticaji mnogo znače poljoprivrednicima, posebno nakon što je prošla godina bila slaba.

Pročitajte još...   Ninići iz Vitasovića nadmudrili prirodu i spasili rasadnik

Iz budžeta Opštine u 2017. godini poljoprivrednicima je isplaćeno 99.200 KM, a kako je kazao načelnik Mladen Krekić, i u narednom periodu nastojati će da pomognu poljoprivrednicima u nabavci opreme za navodnjavanje kroz donatorska sredstava.

Pročitajte još...   Nepovoljno vrijeme brine semberske poljoprivrednike

Na području opštine Modriča registrovano je 786 poljoprivrednih gazdinstava. Obradivo zemljište prostire se na površini od 19.823 hektara. Najzastupljeniji su kukuruz, strna žita i trave, a veći dio ratarske proizvodnje preusmjerava se u stočarsku proizvodnju.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz