Semberija: Nema trihineloze, ali nikad dovoljno opreza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Semberija: Nema trihineloze, ali nikad dovoljno opreza

Procjenjuje se da je samo trećina domaćinstava završila poslove oko svinjokolja, ali i da do sada nije zabilježen nijedan slučaj trihineloze.

U vrijeme svinjokolja u Srpskoj, ranijih godina je najviše svinja oboljelih od trihineloze registrovano u Semberiji. Posljednjih godina, broj zaraženih životinja u ovom dijelu Srpske znatno je smanjen. Higijena u oborima, deratizacija i stručno uništavanje oboljelih životinja dali su rezultate.

Pero Dragojlović, uzgajivač svinja, kaže da kontrolišu meso svake zaklane svinje radi bezbjednosti. Ističe da se kontrola mesa kod veterinara uošte ne dovodi u pitanje, jer je cijena kontrole zanemarljiva  u odnosu na posljedice koje može izazvati zaraženo meso.

Pročitajte još...   Isplaćene premije za tov svinja i povrće

Uzorak mesa za analizu uzima se od dijafragme, a kontrolu treba da rade isključivo stručne osobe u veterinarskim stanicama. Nekada je analiza rađena metodom kompresije. Posljednjih godina koristi se metod digestije jer je sigurniji, tvrde veterinari.

Srđan Pantić, doktor veterinarske medicine, naglašva da meso svake zaklane životinje mora biti pregledano. Napominje, da kada je u pitanju trihinela nije presudno da li su sve svinje bile u istom oboru, te koliko su stare, jer do infekcije trihinelom dolazi individualno i tako ih veterinri i tretiraju na pregledu.

Iako do sada bijeljinskoj veterinarskoj inspekciji nije prijavljen nijedan slučaj oboljelih životinja, nisu optimistični, jer je svinjokolj tek počeo.

Pročitajte još...   Afrička svinjska kuga kao potencijalni problem

Slaviša Stankić, gradski veterinarski inspektor, kaže da još nisu imali nijedan potvrđen slučaj, ali podaci su nepotpuni, jer je svinjokolj sporoveden na oko 30 odsto od planiranog. Napominje, da će tek krajem decembra imati potpunije podatke.

Veterinari savjetuju obaveznu kontrolu svinjskog mesa, bez obzira na to da li je riječ o prasetu ili odrasloj svinji iz vlastitog uzgoja ili je kupljena na pijaci, s obzirom na to da je trihineloza opasna zarazna bolest koja može uzrokovati oštećenje mišića, poremećaj srčanog ritma i srčani zastoj.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?