Skok cijena svinjetine pred praznike | Agroportal.ba
Agro vijesti

Skok cijena svinjetine pred praznike

Cijena žive vage svinja u Srpskoj unazad 7 dana poskupila je sa 3,5 na 4,3 KM, ali je na domaćem tržištu dobra ponuda prasića, tako da građani ne treba da brinu hoće li za slave i praznike uspjeti da obezbijede pečenicu.

Kako kažu u Udruženju uzgajivača svinja RS, razlog ovog poskupljenja je skok cijena žive vage prasića u regionu.

Predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić kaže da se nova cijena nije odrazila na obim prodaje.

Ljudi kupuju kao i inače u ovo doba godine, jer cijena nije tolika da moraju da odustaju od pečenice za slave i praznike. Nije riječ o nekom većem poskupljenju, a meso je, s druge strane, i dalje jeftinije nego brojne druge vrste hrane, poput voća, povrća i slično.

Naglašava da je ponuda prasića na domaćem tržištu dobra, odnosno, da se građani, kad im prase zatreba, neće suočiti s nestašicom. Dodaje da su proizvođači iz Republike Srpske povećali proizvodnju u posljednjih nekoliko mjeseci.

Porast proizvodnje i prodaje posebno je vidljiv kroz izvoz svinjskog mesa u Makedoniju. Ova država je, zbog svinjske kuge, zabranila uvoz iz Srbije, pa sada svinjetinu uvoze iz Republike Srpske.

Ističe da je cijena kilograma žive vage svinjskog mesa tovljenika u Republici Srpskoj između 3 i 3,3 marke.

Naš problem je i dalje što na našem tržištu ima dosta mesa iz Evropske unije, koje je jeftinije zbog mahinacija, ali je i lošijeg kvaliteta. A naši klaoničari i dalje mahom uvoze meso, jer moraju ispoštovati godišnje ugovore.

Takođe, kako ističe, u selima je sve manje uzgajivača svinja, jer ljudi, dugoročno, nisu sigurni da će za svoju robu imati sigurno tržište.

Pročitajte još...   "Agreks" širi kapacitete sa pet novih farmi u Šamcu

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka