Svinjokolj kod Barišića kao međudržavni događaj | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Svinjokolj kod Barišića kao međudržavni događaj

Domaćinstvo Josipa Barišića iz Bok Jankovca nadomak Gradiške, oduvijek je bilo otvoreno za ljude dobre volje. Ni jedna svetkovina niti značajniji rad u poljoprivredi ne može se zamisliti bez komšija, ali i gostiju iz regiona.

Tako je devet generacija unazad, otkada su Barišići došli u ovo pitomo posavsko mjesto.

Svinjokolj kod Josipa Barišića je priča za sebe. Osim sinova Željka i Tonija, supruge Ljerke, snaha Božane i Silvane, te četvero unučadi, tu su i brojni pomagači sa raznih strana.

Iz susjedne Slavonije došla je ženina rodbina. Neđo je glavni majstor, to je kod njih tradicija. Iz Zagreba su došli sestra i zet. Zet Josip je inače Jablaničanin,Hercegovac. Penzioner je, hobi mu je voćarsto, a ponešto odradi i na svinjokolju. On najviše vremena utroši za pričanje svojih zgoda i nezgoda.

Kaže Josip, u selu poznatiji kao Miško.

Svinjokolj  je u ovom domaćinstvu dugo pripremani običaj, kada se pored specijaliteta od svinjetine nudi i hladna i kuvana rakija, kuvano vino, domaći kolači, žganjci, kukuruza od domaćih bijelih kukuruza i drugi specijaliteti.

Od domaćih snaga tu su Dragoslav Trkulja, nadaleko poznatiji kao Čuveni, moj prika Zoran Račić i  kum Igor Barać. Danas smo zaklali pet tovljenika, težine od 140 do 250 kilograma. Biće kulena i kobasice, ali i čvaraka, masti, šunke i slanine.

I dok traje svinjokolj Miško pogleda prema gradu, nadajući se još jednoj turi gostiju iz Zagreba. Očekuje porodicu Zvonka Gubića, privrednika porijeklom iz ovoga sela.

Zvonko mi je tetak. Dobar je čovjek. Uvijek donese prvoklasno vino, razne mirođije i veliki je ljubitelj dobre priče i roštilja. Bez njega bi sve nekako bilo nedorečeno.

Priča Miško, pripremajući prošlogodišnji kulen i kobasice za doručak i ručak.

Pročitajte još...   Skok cijena svinjetine pred praznike

Za Božić ugosti pola sela

U ovoj kući svakodnevno se dočekuju ljudi dobronamjernici sa raznih strana. Poseban događaj je Božić, koji se svetkuje po katoličkim običajima. Toga dana u Barišića kući bude pedesetak godtiju. Osim komšija pravoslavaca, sa njima božićuju i muslimani i svima je potaman. Sve podsjeća na Jugoslaviju u malom.

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz više od 5,5 tona citrusa iz Italije

Josip je nadaleko poznat i po svojim majstorlucima. Nekada je bio  majstor, a potom i poslovođa u poznatoj fabrici ‘Standard’. U svojoj radionici , nakon penzionisanja napravio je na desetine raznih mašina, za mljevenje i krunjenje kukuruza, mješanje stočne hrane, sječenje kolača, sušare za kukuruz, te veći broj čamaca, vesala i drugih predmeta. Kaže da uspješno radi poslove  razvrstane u 25 zanata.

Bravarija mi je primarno zanimanje, ali poznajem odlično i struju, vodoinstalacije, drvenariju, preciznu mehaniku, sve poljoprivredne radove, mehaniku i naravno mnoge ženske poslove. Oduvijek sam volio žene i one i dan-danas vole mene i raspituju se za moje zdravlje. Razmijenio sam sedmu deceniju života, ali planiram i živim kao da imam upola manje godina. Zbog toga se radujem većini poslova, a posebno svinjokolju, koji se u našoj kući  doživljava kao praznik.

Rekao je Josip Barišić iz Bok Jankovca kod Gradiške.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani

Agro vijesti

Kajsija spremna za branje tri nedjelje ranije