Poljoprivredna proizvodnja, kao dodatni izvor primanja za mlade | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Poljoprivredna proizvodnja, kao dodatni izvor primanja za mlade

Pravnik Aleksandar Krstić (29) iz Ugljevika posvetio se poljoprivredi i podizanju voćnjaka na dedinom imanju u Bogutovom selu, piše blic.rs

On je samo jedan od primjera mladih ljudi koji su se okrenuli poljoprivrednoj proizvodnji čime ostvaruju dodatni izvor prihoda. Aleksandar kaže da, nakon što je naslijedio imanje u Bogutovom selu, nije dopustio da ono zaraste u korov, već je očistio oranice i zasadio 500 stabala viljamovke.

Kako kaže, planira da zasadi još toliko, a želja mu je da proizvodi rakiju sa oznakom geografskog porijekla i da je izvozi u EU.

Priča da je nakon zavšrenog Pravnog fakulteta pronašao posao, ali da svako slobodno vrijeme provodi u selu. Od ostalih voćara iz ovog majevičkog sela koji uglavnom sade šljive, on se izdvaja po zasadima kruške viljamovke.

Posadio sam 500 sadnica na dvije parcele, gdje je nakon druge godine od sadnje bilo oko 30 odsto roda. Nisam prskao u cvijetu, a voćke nisu opadale i crv ih nije napadao. Viljamovka je otpornija na insekte i pokazala se kao pravi izbor sorte.

Dodaje da uz savjete iskusnih voćara i savremenu agrotehniku očekuje dobre rezultate.

Sadnice sam obezbjedio u rasadniku na Majevici, a osnova za kalem je korijen divlje kruške. To je velika prednost u uzgoju, te na proljeće planiram postaviti i sistem navodnjavanja.

Ističe da na dnu voćnjaka ima bunar i planira da na proljeće sa pumpom i agregatom omogući navodnjavanje sa velikim cisternama od 1.000 litara.

Plašim se suše i zato mi je neophodan sistem za navodnjavanje. Na nekih pet dunuma iduće jeseni planiram novi zasad. Cilj mi je 1.000 sadnica, a onda se mogu nadati i podsticajima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

Hvali se da ulaganja nisu velika i da je voćnjak, dugoročno gledano, dobar izvor prihoda.

Naš kraj je poznat po proizvodnji šljive i šljivovice, ali je potražnja za rakijom viljamovkom sve veća. Ukoliko se obezbijedi oznaka geografskog porijekla i ispoštuju ostali zahtjevi, mogla bi se izvoziti i na strana tržišta. Raduju me inicijative za brendiranje.

Priča da se za ostanak na selu opredijelio jer tu vidi svoju budućnost.

Kada sam zasadio voćnjak nisam znao šta me čeka, ali ne žalim ni uloženi novac ni vrijeme. Ja sam dijete poginulog borca. I otac i stric su mi dali život za RS. Zato ne razmišljam o odlasku sa ovih prostora. Moralna obaveza mi je, ali i želja da ostanem ovdje, stvorim porodicu i borim se za bolju budućnost!

Aleksandar je bio odličan student, što mu je obezbijedilo stipendiju Vlade RS. Radio je i kao student istraživač u Haškom tribunalu, volontirao je u Okružnom sudu da bi stekao znanje i praksu u struci.

Pročitajte još...   Godinama nema mjera zaštite domaće proizvodnje

Voćarski kraj

Majevički kraj ima dugu tradiciju u proizvodnji voća i voćnih rakija, a voćarstvo je jedan od strateških pravaca razvoja.

Na području opštine Ugljevik registrovano je 1.300 poljoprivrednih gazdinstava, a procijenjuje se da ima oko milion stabala voća. U opštini Lopare zasađeno je oko 700.000 stabala voćnih vrsta, a osim šljive uspješno se proizvodi i jabuka, kruška i malina.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)