Ponedjeljak , 6 Jula 2020
Početak / Agro savjeti / Sačekati sa rezidbom i sadnjom voća

Sačekati sa rezidbom i sadnjom voća

Period toplog vremena praćen visokim temperaturama koji je počeo u prvoj polovini oktobra ne odgovara proizvođačima voća koji žele da obave rezidbu stabala.

Rezidba se, za sada, ne preporučuje jer može doći do novog kretanja vegetacije naročito u voćnjacima u kojima je izvršena folijarna prihrana azotnim đubrivima i voćnjacima u kojima nisu primjenjene adekvatne zaštitne mjere tokom vegetacije, što je dovelo do bržeg opadanja listova.

Ovo se naročito odnosi na koštičavo voće. Primjećeno je da je list opao na stablima stare sorte šljiva – požegače koja je u najvećoj opasnosti od novog kretanja vegetacije.

Listovi u voćnjacima u kojima su primjenjene mjere zaštite počeli su da mijenjaju boju iz zelene u žutu i ako sušan i topao period ne potraje dugo, ne bi trebalo da bude problema sa odrvenjavanjem grana i pripremom za period mirovanja. Reziba bi mogla da počne čim opadne list ali kad su temperature niže, odnosno, od pet do 10 stepeni.

Slično je i sa sadnjom voća. Voćari bi trebalo da sačekaju niže temperature za sadnju. Do tada, mogu da se iskopaju rupe i obavi analiza zemljišta kako bi znali koja su hranjiva i u kojim količinama potrebna voćkama.

Autor Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS

Avatar

Provjerite takođe

Savjeti za jesenju sadnju voća

Voćari znaju da je jesen sa temperaturama od 10 do 18 stepeni Celzijusa i dovoljno …