Potencijal za izvoz jaja za preradu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Potencijal za izvoz jaja za preradu

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za veterinarstvo Dragan Knežević istakao je da Srpska u oblasti izvoza jaja za preradu ima veliki potencijal, te da je potvrda toga preduzeće “Agreks” koje je dobilo dozvolu za izvoz u EU.

Knežević je izjavio Srni da to mnogo znači za Republiku Srpsku, jer će se izvozom smanjiti spoljnotrgovinski deficit.

Na unutrašnjem tržištu izvoz će doprinijeti olakšanom prometu jer će omogućiti uravnoteženost tržišta u vansezonskim periodima, kada dođe do zagušenja trgovine jajima, jer postoje značajni periodi u toku godine kada se kokošija jaja na tržištu ne prodaju u velikim količinama.

On je napomenuo da je preduzeće “Agreks” jedino u Republici Srpskoj i BiH dobilo rješenje Kancelarije za veterinarstvo BiH za izvoz jaja “B” kategorije, odnosno za industrijsku preradu.

Pročitajte još...   Nastavljen rast izvoza u sektoru peradarstva

Knežević je pozvao proizvođače konzumnih jaja, koji su zainteresovani da svoju proizvodnju usmjere i ka izvozu, da se jave resornom ministarstvu, koje će im pružiti podršku u dostizanju potrebnih uslova.

Živinarstvo je jedna od bolje uređenih oblasti u poljoprivrednoj proizvodnji kod nas, proizvođači su dobro organizovani, tako da sam siguran da onima koji imaju želju da izvoze ne treba mnogo prilagođavanja proizvodnje, kako bi stekli uslove za izvoz, a mi im u tome možemo pomoći.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku