Ponedjeljak , 6 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Potencijal za izvoz jaja za preradu

Potencijal za izvoz jaja za preradu

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za veterinarstvo Dragan Knežević istakao je da Srpska u oblasti izvoza jaja za preradu ima veliki potencijal, te da je potvrda toga preduzeće “Agreks” koje je dobilo dozvolu za izvoz u EU.

Knežević je izjavio Srni da to mnogo znači za Republiku Srpsku, jer će se izvozom smanjiti spoljnotrgovinski deficit.

Na unutrašnjem tržištu izvoz će doprinijeti olakšanom prometu jer će omogućiti uravnoteženost tržišta u vansezonskim periodima, kada dođe do zagušenja trgovine jajima, jer postoje značajni periodi u toku godine kada se kokošija jaja na tržištu ne prodaju u velikim količinama.

On je napomenuo da je preduzeće “Agreks” jedino u Republici Srpskoj i BiH dobilo rješenje Kancelarije za veterinarstvo BiH za izvoz jaja “B” kategorije, odnosno za industrijsku preradu.

Knežević je pozvao proizvođače konzumnih jaja, koji su zainteresovani da svoju proizvodnju usmjere i ka izvozu, da se jave resornom ministarstvu, koje će im pružiti podršku u dostizanju potrebnih uslova.

Živinarstvo je jedna od bolje uređenih oblasti u poljoprivrednoj proizvodnji kod nas, proizvođači su dobro organizovani, tako da sam siguran da onima koji imaju želju da izvoze ne treba mnogo prilagođavanja proizvodnje, kako bi stekli uslove za izvoz, a mi im u tome možemo pomoći.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Proizvođači pilećih proizvoda u BiH bili pred kolapsom zbog koronavirusa i blokade granica

Brojne grane privrede pogođene su zbog koronavirusa i sankcija na graničnim prijelazima, a u veoma …