Ugovorene kvote za izvoz mesa u Tursku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ugovorene kvote za izvoz mesa u Tursku

Savjet ministara Bosne i Hercegovine utvrdio je Nacrt ugovora o slobodnoj trgovini s Turskom koji je, kako tvrde u Savjetu ministara, bolji nego dosadašnji ugovor o slobodnoj trgovini koji je tri puta mijenjan, piše srspskainfo.

Najvažnije je da je prvi put u ugovor unesena odredba koja se tiče obaveze Turske da Bosni i Hercegovini svake godine obezbijedi kvotu za izvoz mesa u Tursku, obzirom da su goveđe meso i druge vrste mesa do sada bile na punoj carinskoj stopi, bez umanjenja carine, s tim da je turska vlada jednostranom odlukom svake godine odobravala određenu količinu, objasnio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Druge dvije ključne izmjene, prema njegovim riječima, odnose se na otvaranje pristupa tržištu usluga i javnim nabavkama, koji su do sada bili zatvoreni. Nacrt ugovora s izvještajem o obavljenim pregovorima Savjet ministara uputio je Predsjedništvu BiH na konačno izjašnjavanje.

Pročitajte još...   Ugovorena isporuka 1.000 tona kornišona za njemačkog partnera

Slobodna trgovina

Savjet ministara BiH utvrdio je Nacrt ugovora o slobodnoj trgovini s Turskom, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Nakon diskusije utvrđen je nacrt ugovora s izvještajem o obavljenim pregovorima koji su trajali dvije godine i to je upućeno Predsjedništvu BiH na konačno izjašnjavanje, rekao je novinarima Šarović.

Napomenuo je da se radi o međunarodnom ugovoru, te da je to dio obaveza koje je nosilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, piše Klix.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka