Samo da grada ne bude | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Samo da grada ne bude

Visoke temperature u ovo doba godine, doprinijele su bržem sazrijevanju ozimih kultura, te su sa pojedinih posavskih i semberskih parcela ječmovi požnjeveni.

 

Međutim ratari prateći vremenske prognoze i svakodnevne vijesti o nevremenu koje pravi štetu u okruženju, odbrojavaju dane do skidanja ljetine.

Upravo je takva situacija i kod Vaje Tejića, uglednog poljoprivrednog proizvođača iz Trnjaka kod Brčkog, koji se priprema za žetvu, nadajući se da nekakvo nevrijeme neće upropastiti lijepu priliku za dobar urod.

Pročitajte još...   Potpisan protokol o uzajamnoj pomoći i saradnji pčelara i voćara

“Valjda sad neće” kaze Vajo aludirajući na nevrijeme praćeno ledom i dodaje da je ova godina do sada bila odlična, bilo je dovoljno i kiše i sunca, i da  očekuje prinose tritikala i pšenice 4 – 5 tona po hektaru, a za kukuruz je još rano da prognozira.

Mi se na našem imanju prije svega bavimo svinjogojstvom, imamo i dvije krave, ali je to više za naše potrebe. Da bi u ovakvim okolnostima nesigurnog otkupa preživjeli, uz podsticaje Vlade Brčko distrikta sa kojima smo zadovoljni, neophodni su nam i puni ambari, napominje Vajo, konstatujući da se i dalje od svog rada može zaraditi za pristojan život na selu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

Agro vijesti

Lažni med se širi tržištem u BiH

Komentariši