Samo da grada ne bude | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Samo da grada ne bude

Visoke temperature u ovo doba godine, doprinijele su bržem sazrijevanju ozimih kultura, te su sa pojedinih posavskih i semberskih parcela ječmovi požnjeveni.

 

Međutim ratari prateći vremenske prognoze i svakodnevne vijesti o nevremenu koje pravi štetu u okruženju, odbrojavaju dane do skidanja ljetine.

Upravo je takva situacija i kod Vaje Tejića, uglednog poljoprivrednog proizvođača iz Trnjaka kod Brčkog, koji se priprema za žetvu, nadajući se da nekakvo nevrijeme neće upropastiti lijepu priliku za dobar urod.

Pročitajte još...   Brčko: Zbog bruceloze i kju groznice eutanizirano 97 ovaca

“Valjda sad neće” kaze Vajo aludirajući na nevrijeme praćeno ledom i dodaje da je ova godina do sada bila odlična, bilo je dovoljno i kiše i sunca, i da  očekuje prinose tritikala i pšenice 4 – 5 tona po hektaru, a za kukuruz je još rano da prognozira.

Mi se na našem imanju prije svega bavimo svinjogojstvom, imamo i dvije krave, ali je to više za naše potrebe. Da bi u ovakvim okolnostima nesigurnog otkupa preživjeli, uz podsticaje Vlade Brčko distrikta sa kojima smo zadovoljni, neophodni su nam i puni ambari, napominje Vajo, konstatujući da se i dalje od svog rada može zaraditi za pristojan život na selu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši