U Sarvanovom trešnjiku zarade džeparac za more | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

U Sarvanovom trešnjiku zarade džeparac za more




U trešnjiku Sakiba Sarvana u Tarevcima nadomak Modriče uveliko traje berba trešanja. Svakog jutra već od šest sati dolazi tridesetak sezonskih radnika, među kojima je najviše učenika i studenata, koji na ovaj način zarade za džeparac, piše avaz.

Učenik trećeg razreda Poljoprivredne škole Andrej Savić i maturantica Lidija Božić kažu da im posao nije težak te da im ne pada teško ni to što rano ustaju.

U modi su izlasci, pa da se zaradi. Imam 18 godina i red je da nešto i sam zaradim, a ne da samo tražim od roditelja. Do 11 sati radim, pa se idem spremati i u školu, rekao je Savić.

Lidija kaže da je došla s drugarima iz razreda, jer im treba novac za more.

Pročitajte još...   Agrarni fond Bijeljine nastavlja isplatu podsticaja

U trešnjiku Sakiba i Mume Sarvan su i blizanci Marica i Miloš Lukić. Završili su Poljoprivrednu školu, u uzgoj i berbu trešnje nešto se i razumiju.

Nije nam ovo teško. Dođemo u šest časova i radimo do 11. Ne umorimo se, stavimo u džep lijepe dnevnice i više od pola dana se odmaramo, kazao je Miloš.

Ovogodišnjim rodom Sakib Sarvan je izuzetno zadovoljan. I količinom i kvalitetom, jer ovogodišnje nepogode, koje su u nekoliko navrata zahvatile područje Modriče, nisu nanijele štetu njegovom voćnjaku.

Ne brine se, kaže, za tržište i sve se brzo rasproda domaćim kupcima.

Imam hladnjaču, a još je nisam počeo koristiti za ovu godinu. Kvalitet je presudan, a cijena je od jedne do pet maraka. Bit će ovo dobra godina i izvanredna sezona, istakao je Sakib.

Trešnjik porodice Sarvan prostire se na tri hektara. Prve sadnice posađene su prije sedam godina. Imaju 3.300 stabala trešnje, među kojima su 23 sorte ovog voća.

Pročitajte još...   Posljednje kiše uništile rod trešnje u majevičkim selima Tutnjevac i Dragaljevac

Ne treba mi Dubai  

Među sezoncima je i jedan broj prijatelja porodice Sarvan, koji pomažu tokom berbe. Jasna Herdić kaže da joj boravak u prirodi među trešnjama predstavlja odmor i relaksaciju.

Svakog dana izdvojim slobodno vrijeme u svojoj firmi i dođem ovdje kod prijatelja da im pomognem. Ovo mi je relaksacija i odmor od obaveza. Priroda je čudo, ona nudi sve. Ne mora se tražiti Dubai, ovdje priroda nudi sve, rekla je Herdić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

Agro vijesti

Lažni med se širi tržištem u BiH

Komentariši