“Agro Plan” – Prvo socijalno preduzeće u Bijeljini | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Agro Plan” – Prvo socijalno preduzeće u Bijeljini
Bijeljinu je posjetila njemački ambasador u BiH Kristijane Hohman i tom prilikom sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem zvanično predala na upotrebu plastenik, u okviru prvog socijalnog preduzeća na ovom području „Agro-plan“.

Zemljište na kojem se nalazi plastenik obezbijedila je Gradska uprava, a plastenik i sadnice njemačko Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacija „Oak“.

Pored stambenog zbrinjavanja pripadnika nacionalnih manjina, vrlo je bitno da se stvore mogućnosti za njihovu integraciju na tržištu rada. Zbog toga nam je zadovoljstvo što smo danas predali na upotrebu plastenik koji će omogućiti manjinama, u ovom slučaju romskoj populaciji, da rade i žive od svog rada. Hvala Gradonačelniku Bijeljine, jer je podržao projekat Društva za međunarodnu saradnju i na njegovom cjelokupnom doprinosu da Bijeljina bude Grad na koji treba da se ugledaju i druge lokalne zajednice, kada je riječ o integraciji nacionalnih manjina, navela je ambasador Hohman.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da se ravnopravnost manjina u ovom Gradu podrazumjeva.

Romska manjina ima posebnu privilegiju što u Bijeljini postoji Udruženje za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ sa kojim zajedno Gradska uprava već godinama uspješno sarađuje, s ciljem poboljšanja standarda života ove populacije. Svakako najviše napora ulažemo u obrazovanje Roma i to da pripadnici ove populacije budu ravnopravni u obrazovnom sistemu, istakao je Mićić, dodajući da je otvaranje ovog socijalnog preduzeća još jedan korak u integraciji nacionalnih manjina u Bijeljini.

On je izrazio nadu da će preduzeće uspješno poslovati i obezbjediti egzistenciju velikom broju romskih porodica.

Pročitajte još...   Pijačni barometar 17.11.2020. godine

Predsjednik „Otaharina“ Dragan Joković je naveo da je preduzeće „Agro-plan“ već počelo da radi i da ima desetak zaposlenih radnika.

Već smo ubrali prvo rano povrće, a sada su u plasteniku zasađene sadnice crvene paprike i paradajza. Ovo nije lak posao, zemljoradnički poslovi su vrlo zahtjevni, ali očekujemo da naša prednost budu pogodni uslovi koje imamo, dobar plastenik i plodno zemljište koje smo dobili od Gradske uprave na korištenje, kao i pomoć iz Njemačke, naveo je Joković, dodajući da je krajnji cilj da se proizvodi dobro prodaju, s obzirom na to da je to zdrava hrana koja nije tretirana pesticidima.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši