Petak , 5 Juna 2020
Početak / Agro savjeti / Zalihe vlage u zemljištu na minimumu

Zalihe vlage u zemljištu na minimumuProljećni usjevi u Republici Srpskoj su u dobrom stanju, ali su zalihe vlage na minimumu i za pobošanje vlažnosti zemljišta neophodne su veće količine padavina, navodi se u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, piše rtrs.

Stručnjaci ocjenjuju da su dospjele padavine u ovom dijelu vegetacije dobrodošle svim poljoprivrednim kulturama, ali nisu dovoljne.

Prema prognozi, do kraja nedjelje u poslijepodnevnim i večernjim časovima mjestimično će biti lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, naročito u drugoj polovini sedmodnevnog perioda.

Lokalno su moguće i vremenske nepogode, a kiša i pljuskovi mjestimično mogu ometati radove na otvorenom.

Poljoprivrednicima se preopručuje kontrola nad zasijanim kulturama, kao i zaštita usjeva tamo gdje je to potrebno.

U biltenu se navodi da su ozime kulture u fazi mliječnog zrenja zrna i da su im pogodovali dosadašnji agrometeorološki uslovi.

Stručnjaci upozoravaju da je česta pojava kiše dovela do stvaranja uslova za infekciju prouzrokovačem čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, pepelnice jabuke, plamenjače šljive, pepelnice vinove loze i rđe pšenice.

Od insekata su aktivni druga generacija kruškina buve, piljenje larvi prve generacije jabukinog i šljivinog smotavca, zatim lisne vaši i grinje, a kod ratarskih kultura prisutna su legla prve generacije kukuruznog plamenca, dok su kod krompira primijećena imaga, jaja i larve krompirove zlatice.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Bašta bez korova i kopanja

Gdje god postoji ogoljena zemlja, priroda radi na tome da je zaštiti. Pa je jedan …

Komentariši