Savjet ministara odbio prijedlog za uvođenje prelevmana
Agro vijesti

Savjet ministara odbio prijedlog za uvođenje prelevmana

Savjet ministara BiH odbio je da usvoji prijedlog za uvođenje prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine! Zbog toga su poljoprivrednici najavili proteste i mogućnost blokiranja graničnih prelaza.

uvođenje prelevmana

Prve reakcije poljoprivrednika

Već smo na liniji sa poljoprivrednicima iz Federacije i danas ili sutra ćemo održati sastanak i donijeti određene odluke. Izgleda da se ovo može završiti samo protestima. Naš zahtjev će se vjerovatno proširiti i na smjenu Savjeta ministara BiH, koji je nenarodni, pa ćemo vidjeti. Imaju opcije blokade graničnih prelaza, blokade institucija i svakako – smjena Savjeta ministara BiH. Rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Za odluku o uvođenju prelevmana i carina na rashlađeno goveđe i svinjsko meso glasali su samo ministri iz Republike Srpske. Dok su ministri iz Federacije BiH odbili usvajanje takve odluke bez ikakvog obrazloženja. Odluka je podrazumijevala da se na uvoz rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uvede carina od 10 odsto plus prelevmani od 1,5 KM po kilogramu uvezenog svinjskog mesa i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa.

uvođenje prelevmana

Ministri iz Federacije BiH, Sifet Podžić, Selmo Cikotić i Bisera Turković.

Reakcija Košarca

Iz neobjašnjivih razloga jedan dio ministara nije glasao. Smatram da je ovo bio dobar momenat da se donese jedna takva odluka na period od dvije godine. I da snagom argumenata koji su na našoj strani riješimo to pitanje. Rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On ističe da sve zemlje u okruženju imaju takve mjere. Navodeći primjer Sjeverne Makedonije gdje se na uvoz svježeg i rashlađenog mesa naplaćuje carina od 15 odsto i prelevman od 0,5 evra po kilogramu.

Nećemo se umoriti od ovoga i pokrenućemo postupak u skladu s pravilima o izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Kako bismo trajno riješili to pitanje. Taj sporazum je diskriminirajući za BiH i u narednim danima ćemo donijeti odluku da idemo u tom smjeru. Jer 15. aprila su tehničke konsultacije sa EU, gdje ćemo otvoriti to pitanje, rekao je Košarac.

Poljoprivrednici neće odustati od svojih zahtjeva

Kao i u Republici Srpskoj, i u poljoprivrednim udruženjima u Federaciji BiH ističu da neće odustati od svojih zahtjeva. Jer su u problemima do guše zbog nekontrolisanog uvoza mesa sumnjivog kvaliteta koje dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

Vjerovatno sutra (subota) ćemo održati sastanak sa kolegama u Republici Srpskoj i donijeti odluku o štrajku. Mislim da ćemo prvo ići na blokadu granica.  Zatim institucija i tražićemo smjenu Savjeta ministara BiH. Jer oni ne rade za narod ove zemlje. Nećemo odustati i to je sigurno jer dalje ne možemo. Rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Bisera Turković kamen spoticanja

Podsjećanja radi, odluka o uvođenju prelevmana i carina na svježe i rashlađeno svinjsko i goveđe meso već jednom je pala na sjednici Savjeta ministara BiH. A jedan od razloga, kako je objasnila Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH, bio je da ta odluka nije prošla propisanu proceduru po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 10.04.2018. godine

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji